Германия постигна целта си да запълни свите хранилища за природен газ на 75% в средата на август - две седмици преди плановете, показват данни на Gas Infrastructure Europe.

Към 14 август местата за съхранение на газ в Германия са били пълни малко над 76%, показват данни, цитирани от Oilprice. Капацитетът за съхранение в най-голямата икономика в Европа е около 23,3 милиарда кубически метра, повече от една пета от германското потребление от 100 милиарда кубически метра през 2021 г.

Запълването на 75% трябваше да бъде постигнато до 1 септември, но Германия вече изпреварва графика. Следващите цели за запълване на газовите хранилища са достигане на 85% до началото на октомври и 95% газ в хранилищата до началото на ноември.

Въпреки постигането на първата цел от 75% по-рано от планираното, Германия продължава да бъде във втория етап от тристепенния авариен план. Ситуацията може да се влоши, ако потоците на руски газ по газопровода "Северен поток" спаднат още повече от вече значително намалените обеми.

Миналия месец Русия намали доставките на газ през "Северен поток" до едва 20% от капацитета на газопровода. По-нататъшното намаляване на доставките започна само дни след като Газпром рестартира тръбопровода с 40% капацитет след редовна 10-дневна поддръжка. Преди това руските доставки бяха намалени до 40% от капацитета на "Северен поток", след като Газпром заяви, че турбина, изпратена в Канада за ремонт, е била задържана от западните санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна. Канада изпрати турбината в Германия, но тя все още не е стигнала до Русия.

Според анализаторите на Standard Chartered, въпреки ниските нива на руските доставки през "Северен поток", запасите в ЕС " нарастват все още сравнително бързо".

И все пак, въпреки натрупването на запаси, бизнеси в Германия и останалата част от Европа предупреждават, че може да се наложи да намалят производството на фона на газовата криза, което може да доведе до срив на веригите за доставка и производство.