Войната Русия-Украйна засегна веригите за доставки, но представлява добра възможност за Азербайджан. САЩ и Европа въведоха санкции за руския петрол и за природния газ, но Азербайджан е на път да увеличи износа на газ през 2022 г. и през следващите години. Планира се 3500-километров Южен газов коридор (SBC), който преминава през седем държави и снабдява Турция и Европа с газ. В момента Азербайджан доставя 10 милиарда кубически метра природен газ за Европа и 6 милиарда кубически метра за Турция чрез SGC.

За да отговори на търсенето, Азербайджан ще пусне в експлоатация още две газови находища, но според министърът на икономиката на Азербайджан "недостатъчните европейски инвестиции" могат да забавят страната с доставките на по- газ, пише Oilprice.

По думите на енергийния министър на страната се работи "много интензивно с Европейската комисия". "Работим по начини за надграждане на тази инфраструктура и впоследствие да увеличим енергийните си доставки за Европа по отношение на природен газ."

Азербайджанският нефтопровод Баку-Тбилиси-Супса в Черно море е временно спрян (до края на юни) и потоците са към газопровода Баку-Тбилиси-Джейхан на средиземноморското крайбрежие на Турция. Пренасочването на петрола към Джейхан ще засили позицията на Турция.

Кипър има газ за Европа, но десетилетен конфликт спира добива

Кипър има газ за Европа, но десетилетен конфликт спира добива

Кавгите между Гърция и Турция се изостриха през последните десетилетия

Други регионални опции за доставка са на запад от Афганистан до Турция през коридора Lapis Lazuli и от Запад на Азербайджан до Турция през коридора "Зангезур" през Армения, въпреки че продължаващият спор между Азербайджан и Армения може да доведе до забавяне реализирането на този маршрут.

Въпросът е дали Баку ще успее да се възползва от изгодната си позиция за изпращане на енергия на Запад и да си осигури окончателно уреждане на конфликта в Нагорни Карабах?

Баку може да се намеси и да предложи да помогне за снабдяването на енергийните нужди на Европа, за да осигури финансиране за разширяване на SGC.

В началото на месеца представители на Азербайджан, Армения и Русия се срещнаха, за да обсъдят отварянето на регионални транспортни връзки. В същото време представители на Азербайджан и Армения се срещат в Брюксел с представители на ЕС и САЩ.

Приоритетите на Запада са в цифрите: Украйна получи 54 милиарда долара помощ от САЩ, но всичко, което получиха Азербайджан и Армения, бяха три десетилетия на срещи.

Азербайджан може да бъде надежден източник на енергия и транспорт за Европа, но ще трябва да вземе предвид силните си съседи.