Желанието на Европа да сложи край на зависимостта си от руската енергия, може да бъде задоволено от неизползван ресурс, който се намира във водите около Кипър.

Десетилетният конфликт между Турция, Кипър и Гърция обаче, който води началото си от инвазията на Турция в Кипър през 1974, спира усилията за проучване и добив на природен газ, който се намира в Средиземно море.

Турция иска да се разпорежда за това как да се използват ресурсите и как да се правят печалби от богатствата на острова, като гарантира потока на ползите към общността на кипърските турци. Анкара иска газ от региона да преминава през нейна територия по пътя към Европа. Междувременно Атина има планове за трансфер на газ през Кипър и Гърция.

Фактът че доставката на газови резерви от Израел, Египет и Ливан също участват в тези преговори добавя още напрежение, коментира Politico.

Първоначално имаше надежда, че единството по отношение на войната в Украйна ще убеди страните да оставят настрана всякакви разногласия в полза на подпомагането на ЕС към газова диверсификация.

Най-големият износител на LNG в света Австралия е на ръба на газова криза

Най-големият износител на LNG в света е на ръба на газова криза

Това е голямо изпитание за новоизбраното правителство на страната

През март гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган дори се срещнаха, с което очакванията, че конфликтът ще се реши нараснаха. Е, това не се случи.

11 години след откриването на първото голямо газово находище край острова, Кипър още е в изходна позиция. Не се добива газ и не е взето решение как да се комбинира с други запаси в региона и да се доставя до останалата част от Европа.

Има притеснения в Кипър, че нарастващото напрежение ще обезкуражи енергийните компании и те няма да продължат проучванията, които са решаващи.

Старите конфликти и съвременните битки

Кавгите се изостриха през последните десетилетия, когато Кипър започна да позволява на компаниите да търсят находища на природен газ. През 2011 г. е открито газово поле Афродита. Турция отговори на тези действия с изявление, че Кипър трябва да се въздържа от всякакви действия в тези води и е пуснала свои собствени изследователски кораби, оградени от военни кораби. През 2019 г. ЕС наложи санкции на Турция за неразрешени сондажи край бреговете на Кипър. Така години по-късно газът не пристигна, въпреки множество големи енергийни компании, които се стремят да печелят от ресурсите.

ExxonMobil и Qatar Energy впрягат общи усилия за добив на газ от района. Друго партньорство между Eni и Total трябва да започне през следващите седмици, според, кипърският министър на енергетиката, търговията и индустрията Наташа Пилидес. Кипър очаква и консорциум, ръководен от Chevron, да излезе с предложения относно находището Афродита.

Възможно решение може да бъде свързването на газовото поле Афродита с египетски терминал. Гръцка компания излезе и с предложение, което ще свърже израелските газови находища с Кипър чрез малък тръбопровод, а плаваща инсталация за втечнен природен газ, близо до острова, ще служи като разпределителен пункт за останалата част от Европа.

Кипър инвестира в енергетиката си над 1,6 милиарда евро до 2030-а година

Кипър инвестира в енергетиката си над 1,6 милиарда евро до 2030-а година

70 проекта на обща стойност 220 милиона евро ще бъдат реализирани за обновяване на преносната мрежа

Има предложение за по-евтин, алтернативен газопровод, който да минава през Турция. Идеята беше възобновена след затоплянето на отношенията между Турция и Израел наскоро.

Според кипърския министър на енергетиката продължаващата патова ситуация вреди не само на Кипър, но и на международната общност.

Кипър обвинява Анкара, заявявайки, че не виждат желание от Турция да се занимава нито с енергийния въпрос, нито с по-широкия въпрос за преговорите с другата половина на острова преди изборите през 2023 г.

От 2023 година Турция започва добив на газ в Черно море

От 2023 година Турция започва добив на газ в Черно море

Морската част на газопровода ще е 155 км

По-рано тази година кипърският външен министър представи мерки за изграждане на доверие в опит да поднови мирните преговори с кипърските турци, но те не проработиха.

"Мерките все още са на масата. Надявам, че ще постигнем напредък по отношение на кипърските турци", заяви външният министър.