Австралия е най-големият износител на втечнен природен газ (LNG) в света. В момента тя също е изправена пред вътрешна газова криза. Цените на електроенергията и газа се повишиха заради "перфектна буря", коментира енергийният министърът на страната.

Сред факторите са рязкото падане на температури, което увеличи търсенето на отопление, прекъсвания в електроцентрали, работещи с въглища, и проблемите в глобалния пазар на втечнен природен газ, докато европейските страни искат да намалят зависимостта си от руския газ.

Това докара Австралия до хаос, тъй като много резерви бяха пратени до европейски клиенти. Природният газ представлява 22% от потреблението в Австралия.

Недостигът на газ доведе до ситуация, в която много потребители плащат повече, за потреблението си, а енергоемките предприятия биха могли да се окажат в опасно финансово положение, което потенциално да изложи работните места на риск, пише изданието Quartz. 

Цените за наем на танкер за транспорт на LNG не са били толкова високи от 10 години

Цените за наем на танкер за транспорт на LNG не са били толкова високи от 10 години

Един от най-големите двигатели е скокът в износа за Европа

Това е голямо изпитание за новоизбраното правителство, оглавявано от министър-председателя Антъни Албанезе. Може да изглежда нелогично, че най-големият износител на втечнен природен газ в света ще се сблъска с недостиг на газ на вътрешния пазар. Причините за това са и географски: големите градове като Сидни и Мелбърн са далеч от основните газови находища на страната. Сред причините е и световната енергийна криза, предизвикана от войната в Украйна.

Според някои анализатори обаче и политическите решения, взети от австралийското правителство, също са в основата газовата криза. Според тях е имало "критична липса на инвестиции в производството на енергия". Австралия е позволила на големи световни енергийни компании да изнасят голяма част от газа на страната. По-точно около 75% от производството на газ в Австралия се изнася.

Операторът на енергийния пазар на Австралия вече е ограничил цените на едро на газа в южните щати. За първи път се задейства и механизъм за призоваване за повече доставки на газ за електрогенератори.

Но тези мерки оставят на заден план. Според анализаторите по-фундаментален проблем е високият дял на износа на природен газ спрямо производството.

В изследване от програмата за климат и енергия на Австралийския институт, "Австралия няма проблем с доставката на газ. Страната има проблем с износа на газ."