Азербайджан може да достави на България допълнително между 500 милиона и 1 милиард куб. м природен газ годишно. Това съобщи министър-председателят в оставка Кирил Петков. Новината идва след посещението на Петков в Баку, където той се срещна с президента Илхам Алиев и обсъди с него възможността България да получава допълнителни доставки на азерски газ.

Сега предстои да се намери вариант за инфраструктурата, по която да бъдат осъществявани доставките.

"Работим по въпроса", каза Петков. "Но хубавото е, че няма смисъл да си говорим за инфраструктура, ако няма газ. В случая има газ, трябва да измислим инфраструктурата", заяви премиерът в оставка Кирил Петков.

ЕС има план: да намали използването на газ в страните членки с 15% от следващия месец

ЕС има план: да намали използването на газ в страните членки с 15% от следващия месец

Мярката ще е задължителна, ако ситуацията се влоши

Към днешна дата България има договор за внос на 1 милиард куб м азерски газ годишно, който обаче не се изпълняваше в пълен обем. Според сегашнава власт причината е анекс към договора, подписан от предишното правителство, който позволява това.

Според предишните управляващи причината е, че газовата връзка с Гърция не беше завършена, а договорът предвижда азерският газ да влиза именно от там. Договорите не са публични и твърденията няма как да бъдат проверени.