Спорният проект за дигитална валута на Meta Platforms Inc. (Facebook) върви към своя (не)очакван край.

Diem Association, която бе натоварена със задачата да разработи и пусне дигиталната валута, обмисля продажба на активите си в опит да върне капитала на инвеститорите си, пише Bloomberg, цитирайки свои източници. Diem води разговори с инвестиционни банкери, за да установи най-ефективният начин за продажбата на интелектуалната си собственост, като в същото време търси нов "дом" на инженерите, които разработиха технологията.

През 2019 г., когато Facebook представи идеята си за стабилна дигитална валута, зад гърба им застанаха множество други компании. Консорциумът обаче не се оказа достатъчно силен, за да защити проекта от регулаторите по света. След като Марк Зукърбърг бе извикан пред Конгреса, множество от тях изоставиха проекта, който пък бе преименуван от Libra на Diem.

Амбициите намаляха, а основателят Дейвид Маркъс напусна Meta миналата година. Асоциацията постигна споразумение със Silvergate Capitel Corp. за емитиране на Diem, но недоволството от страна на американската централна банка бе последният пирон в ковчега на проекта. Без "зелена светлина" от регулатора, усилията са напразни.

Meta притежава около една трета от проекта, който може и да не намери купувач, казват източниците.