Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство срещу "Димитър Маджаров - 2" ЕООД и "Милки Груп Био" ЕАД. Причината са констатирани несъответствия в съдържанието на четири вида "овче сирене" при извършване на тестове от "Сдружение за достъпна и качествена храна".

"Резултатите от изпълнените от една от най-авторитетните референтни международна лаборатории тестове на 10 вида български овче сирене и кашкавали, показаха, че само един вид от тестваните най-скъпи и най-популярни овчи сирена и кашкавали са приготвени само от овче мляко", съобщиха от Сдружението. Изследванията фрапирали дори екипа на лабораторията и по-конкретно резултатът на биволско сирене без нито грам биволско мляко, което е предизвикало необходимостта тестовете да бъдат повторени и потретвани. Производителят е сред водещите фирма в бранша.

Снимка 635878

Източник: "Димитър Маджаров"

В тази връзка от КЗК извършили предварително проучване, като изискали информация и доказателства от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) за лабораторни изследвания на продуктите "овче сирене".

От БАБХ обяснили, че са взели четири проби овче сирене от търговската мрежа от произволно избрани партиди, което е произведено от посочените в сигнала млекопреработвателни предприятия. Пробите са изпратени в лаборатория в Хърватия, определена поради използването на акредитиран метод за откриване на казеин от краве мляко в млечни продукти от овче, козе, биволско мляко и смеси от тях. В резултат от проведените лабораторни изпитвания в две от пробите е установено наличие на краве мляко - овче сирене "Саяна" (производител "Милки Груп Био"ЕАД) и овче сирене "Димитър Маджаров" (производител "Димитър Маджаров - 2" ЕООД).

Снимка 635879

Източник: "Милки Груп Био"

В тази връзка на двете компании били издадени актове за установяване на административно нарушение. В тях е посочено, че потребителите са заблудени от означеното на етикета на продуктите "100 % овче мляко". "Димитър Маджаров 2" ЕООД е сключило споразумение с ОДБХ Пловдив, което е приключило със събиране на наложената санкция. "Милки Груп Био" ЕАД е сключило споразумение ОДБХ Хасково, по което процедурата все още не е приключила.

От "Димитър Маджаров - 2" не отговориха на искането ни за коментар. Екипът на money.bg не успя да се свърже с централния офис на "Милки Груп Био".

Търговските вериги: Безотговорно е да се настройват хората срещу цял сектор на икономиката

Търговските вериги: Безотговорно е да се настройват хората срещу цял сектор на икономиката

Непазарните подходи създават риск от допълнителен скок на цените, предупредиха от Сдружението за модерна търговия