Настройването на широката общественост спрямо цял един сектор от българската икономика - търговците на дребно с храни, не кореспондира с отговорно поведение, насочено към сдържане на инфлационния натиск. Това обявиха в своя позиция от Сдружението за модерна търговия, което обединява някои от най-големите търговски вериги на българския пазар.

Позицията им идва, след като по-рано през тази седмица служебното правителство обяви, че държавните органи започват масови проверки на цените на хранителните стоки по магазините. Икономическият министър Никола Стоянов посочи в телевизионно интервю, че ще се правят сравнения между печалбите на тези вериги през последните месеци и за минали години, но, по предварителни данни, при някои има свръх печалби.

Започват масови проверки на цените на храните в магазините

Започват масови проверки на цените на храните в магазините

Двама министри увериха, че ще се налагат строги санкции при необходимост

Колегата му с ресор "Земеделие" Явор Гечев също посочи, че вдигането на цените, което хората виждат в магазина, идва не толкова от производителите, колкото от търговците. Подобен беше и коментарът на директора на държавното предприятие в млечния сектор "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов, който заяви, че общата надценка на хранителните вериги достига 80%.

„Ел Би Булгарикум“: Млечните продукти поскъпват с до 80% от производителя до големите търговски вериги

„Ел Би Булгарикум“: Млечните продукти поскъпват с до 80% от производителя до големите търговски вериги

Държавата трябва да си влезе в ролята и да задейства всички механизми, смята директорът на компанията

"Апелираме да не се неглижират дългогодишни пропуски в управлението на целия агросектор (вкл. разпределение на субсидии), довели до недостатъчно местно производство, и така лековато да се посочва един удобен виновник - търговските вериги", отговарят от Сдружението за модерна търговия. По думите им внушението, че сектор "Търговия" не създава добавена стойност "издава дълбоко неразбиране на базови икономически процеси".

Цитират и предупрежденията на икономисти, че "всяко прилагане на непазарни подходи (таван на цени и други) би влошило конкуренцията, а това би довело до допълнително повишение на цените".

Те призовават да "не се подценява комплексът от фактори за ценообразуването - от глобален недостиг на суровини през по-дълги транспортни пътища за българския пазар в сравнение с Централна и Западна Европа, до последици в световен мащаб от военния конфликт".

Сдружението дава и данни за търговията с хранителни стоки у нас:

  • Реализира 3,5% от всички приходи на нефинансовите предприятия в страната през 2021 г.
  • Добавената стойност в сектора достига 1,6 млрд. лв., което представлява 2,2% от добавената стойност на предприятията и 1,3% от добавена стойност в икономиката.
  • Чуждестранните инвестиции са на стойност 789 млн. евро или 2,8% от всички чужди капитали в страната до 2021 г.
  • Заетите са над 80 000 души в цялата страна.

Организацията призовава да се оповестят конкретните нарушения на отделни фирми у нас, ако бъдат открити такива, но да не ставаме свидетели на "обезличаването и дамгосването на търговията на дребно".