Летище Пловдив отчита чувствително увеличение на броя на полетите през 2023 година. В момента Фондът за развитие на летището, в който членуват няколко общини от региона, преговаря за откриване на нови въздушни линии до градове в Германия. Водят се разговори и за полети до атрактивни дестинации до Италия и Испания. Капацитетът на летището е да обслужва един милион пътници годишно.

През зимния период има по пет чартърни полета на седмица от Пловдив от Анталия и обратно. През декември е обсъдено и връщането на линията Пловдив - Истанбул - която беше спряна - да стане в обозримо бъдеще. Най-кратък възможен срок за това е от порядъка от 6 месеца, т.е. през лятото на 2024 година, предположи шефът на пловдивския аеропорт Дойчин Ангелов пред БНР.

Меджувременно се възстановява редовната линия Тел Авив - Пловдив, като тя ще стартира отново на 19-ти януари.

Изключителен интерес има и към чартърните полети от Белфаст до Пловдив. Очакват се през зимата и много английски туристи с новата редовна авиолиния от Манчестър.

Гражданските полети от Летище Русе изглеждат все по-вероятни

Гражданските полети от Летище Русе изглеждат все по-вероятни

Операторът на аеропорта внесе документи за експлоатация

За тази зима полетите, които са свързани със зимните курорти, се увеличават в сравнение с миналия сезон, когато съществуваше единствено авиолинията от Белфаст, каза председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов, цитиран от БНР.

"За 2023 г. имаме 230 000 пътници и работим да ги увеличим", подчерта Ангелов, като припомни, че за откриване на нови авиолинии са необходими стимули и облекчения за авиокомпаниите, както и подкрепа от Фонда за развитие на летище Пловдив.

Управителният съвет на Фонда очаква да се присъединят още общини, а от настоящите членове се очаква да заложат в бюджетите си за 2024 година договорените вноски, които се равняват на един лев на жител. Сумите се използват за стимули за авиокомпаниите, за да разкрият нови авиолинии от Пловдив.

А кметът на града Костадин Димитров вече официално зае мястото си в Управителния съвет на Фонда. В него членуват и кметовете на общините Родопи и Чепеларе.

Започва строеж на завод за преработка на билки в Пловдив

Започва строеж на завод за преработка на билки в Пловдив

Ще бъдат разкрити до 20 нови работни места