Руската петролна компания "Лукойл" - в отговор на публикации в медии посочва, че през 2022 г. не е доставяла продукция за Украйна от завода си в Бургас или по други канали, съобщиха от компанията, цитирани от Прайм.

"Очевидно всички изявления за предполагаеми извършени доставки за Украйна на петролни продукти се случват в условията на вътрешни политически борби в чужди държави (вкл. България), в редица от които се очакват избори. Известно е също, че извън Русия марката "Лукойл" понякога се споменава като част от антируска кампания", се казва още в съобщението на компанията.

По-рано, на 18 януари, германското издание Welt, позовавайки се на бившия министър на финансите на България Асен Василев, писа, че България тайно е доставяла на Украйна дизелово гориво. Дизелът, както пише в публикацията, се произвежда в Бургаския нефтохимически комбинат, който е собственост и се управляваше от "Лукойл".

Компанията "Лукойл" отново потварждава, че няма и не е имала договори за доставка на гориво за Украйна от рафинерията в България, а българските власти не са се обръщали с искане за доставки за Украйна. От "Лукойл" подчертават, че продуктите на рафинерията в Бургас се продават "на едро" и "на дребно" само на вътрешния пазар в България. "Лукойл води диалог с българските власти само по въпроси, свързани с регулирането на бизнеса, политически теми не са обсъждани", допълват от руската петролна компания.

"Лукойл" преведе 90 милиона лева авансов данък към българския бюджет

"Лукойл" преведе 90 милиона лева авансов данък към българския бюджет

Това е повече от данъците, които за 20 години назад "Лукойл" е платил до момента на държавата