Авансов данък в размер на 90 милиона лева е преведе "Лукойл" в държавния бюджет на България, съобщи на пресконференция вицепремиерът Христо Алексиев.

Той поясни, че това включва данък общ доход, както и 73 милиона във връзка с регламента за свръхпечалбите.

Алексиев припомни, че през миналата седмица компанията е взела официално решение на Надзорния съвет, да премести цялата си икономическа дейност от Нидерландия в България. От тук нататък "Лукойл" ще плаща данъците си в България, подчерта Христо Алексиев.

"Тези 90 милиона лева са повече от данъците, които за 20 години назад "Лукойл" е платил до момента на държавата. Може би виждате, че към момента горивата, например бензин А-95 е от порядъка на 2,70 лв./л, т.е. от месец август, откакто започна работата на служебното правителство, до момента горивата са поевтинели с около 60-70 стотинки.

От една страна мислим, че "Лукойл" трябва да плаща всички данъци в България, от друга страна обаче, ще направим всичко възможно цените на горивата да се запазят и да вървят надолу. Т.е. трябва да се работи и в двете посоки - държавата да получава както данъците си тук от "Лукойл", така и цените на горивата да вървят още надолу. Това е наша приоритетна политика", отбеляза вицепремиерът Алексиев.

И катарски инвеститори с интерес за придобиване на италианската рафинерия на "Лукойл"

И катарски инвеститори с интерес за придобиване на италианската рафинерия на "Лукойл"

Каква е предполагаемата цена на сделката