Група инвеститори, начело с катарския бизнесмен Ганим бин Саад Ал Саад, проявяват интерес към придобиването на нефтопреработвателния комплекс (рафинерия) в Сицилия, собственост на Лукойл, пише италианският в-к La Repubblica.

По данни на изданието, в консорциума има и италиански компании. Предложението на инвеститорите беше представено на италианското правителство от група консултанти, включваща и бившия италиански премиер Масимо Д'Алема.

Както беше съобщено преди дни, американският инвестиционен фонд Crossbridge Energy с възможната финансова подкрепа на търговеца Vitol, също претендира да придобие руската рафинерия.

Рафинерията ISAB в Югоизточна Сицилия е третата по големина в Европа, осигурявайки 22% от доставките на гориво за италианския пазар.

Ако рафинерията не премине към нов собственик, нея я грози затваряне, тъй като не може да получава руски суровини след влизането в сила на ембаргото на ЕС за доставки от Русия на петрол по море. По предварителни оценки, рафинерията на "Лукойл" в Италия се оценява на 1-1,5 милиарда евро.

Отговорът на Русия на "тавана" на цените на руския петрол - трите варианта

Отговорът на Русия на "тавана" на цените на руския петрол - трите варианта

България е от страните, които засега не въвеждат ограничения