Властите в Русия обмислят три варианта за отговор на въвеждането от страните от Г-7 и ЕС на "таван" на цените при вноса на руски петрол, съобщи "Ведомости". Проект на президентски указ в тази връзка се обсъжда от президентската администрация и правителството.

Първият вариант е пълна забрана за продажба на петрол на държавите, подкрепили ограничението, включително ако купуват суровини от Русия не директно, а чрез страни посредници. Това са съобщили за "Ведомости" два източника, близки до кабинета на министрите. Така например, доставката ще бъде блокирана, ако неутрална държава закупи пряко петрол, но членка на Г-7 стане краен получател, уточнява един от събеседниците.

Вторият вариант, обясняват източниците, е забрана за износ по договори, които включват условие за "таван" на цената, независимо коя страна е получател.

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

В транспортирането на руския нефт може да се включи и "сенчестия флот"

Третият вариант предвижда въвеждането на така наречената индикативна цена, т.е. определянето на максималната отстъпка за руския петрол Urals спрямо референтния сорт Brent, като с увеличаване на отстъпката продажбите ще бъдат забранени.

Според един от събеседниците, към момента нито един от тези варианти не е одобрен, като не са изключени и други алтернативи или комбинация от посочените.

Руският вицепремиер Александър Новак отново коментира по темата вчера, че според него "таванът" на цените на руския петрол ще доведе само до повишаване на цената на суровините на международните пазари. Както стана ясно преди два дни, ОПЕК+ реши през декември добивът ще остане на нивото от предходния месец, а в бъдеще е възможно леко понижение. Механизмът за забрана руски компании да търгуват с петрол според "тавана" на цените ще бъде приет до края на годината, заяви Новак.

Руски вицепремиер обясни как ще действа страната при "таван" на цените на петрола

Руски вицепремиер обясни как ще действа страната при "таван" на цените на петрола

Изявлението на Александър Новак идва веднага, след изявление на министър на енергетиката на Саудитска Арабия

Беше решено от Западните страни от 5 декември лимитът да се определи на $60 за барел с последваща корекция на всеки два месеца, считано от януари 2023 г. Индикаторът ще бъде променян така, че да бъде с поне 5% по-нисък от текущата експортна цена на сорта Urals. Механизмът се прилага само за доставки на петрол по море, ограничението не засяга транспортирането по тръбопроводи. Унгария, България, Словакия, Чехия и Хърватия ще могат да купуват руски петрол на по-висока цена.

"В близко бъдеще "таванът" на цената от 60 долара за барел ще означава запазване или дори увеличаване на обема на доставките от Русия за други страни, което може да окаже допълнителен натиск върху котировките в посока надолу", смята експерт.

По мнението на експерти от известни инвестиционни компании, цитирани от "Ведомости", най-вероятно е да се въведе на практика вторият вариант - със забрана за всякакви доставки по договори, където ограничението на цените е едно от условията.

Този вариант изглежда най-гъвкав и позволява запазване на присъствието на руския петрол на световния пазар, което е изгодно за всички страни. Друг анализатор припомня, че според официални представители, Русия ще бъде доволна единствено от запазване на пазарни цени на нефта, тоест на нивата, на които се продава руският петрол сега.

При (евентуален) "таван" на цените на руския петрол - каква ще е реакцията на международните пазари

При (евентуален) "таван" на цените на руския петрол - каква ще е реакцията на международните пазари

Последствията от решението на страните от Г-7