Цената на петрола може да се повиши до 125 долара за барел, тъй като реакцията на Русия на поставянето на "таван" на цените заплашва допълнително да намали доставките за световния пазар. Това предупреди Доминик Шнайдер, водещ стратег по суровинните стоки във финансовата компания UBS Global Wealth Management, в интервю за CNBC.

Москва ясно даде да се разбере, че е готова да намали добива, ако страните от Г-7 все пак наложат "таван" на цените на нейния петрол. Русия предупреди, че тази мярка ще навреди на първо място на разработилите плана. По думите на Шнайдер, в резултат, светът може да загуби още 1 милион барела на ден точно в момента, когато световният пазар на петрол вече е в дефицит, след решението на ОПЕК+ да намали добива с 2 млн. барела на денонощие.

"Руснаците ясно казаха: "Ако се опитате да ни принудите да се съгласим с ограничение на цените, ние просто няма да ви доставяме петрол", пояснява Шнайдер. "Този ​​вид ситуация означава, че още 1 милион барела петрол на ден доставки на световния пазар, сега са изложени на риск.

ОАЕ искат предсрочно да увеличат добива си на петрол, какво ги спира

Основен конкурент на Русия иска предсрочно да увеличи добива си на петрол, какво го спира

Амбициозните планове се предвижда да се осъществят от националната компания Adnoc

Тъй като добивът продължава да намалява, ще видим цените на нефта да растат. Сметката е проста. И ние смятаме, че цената на петрола може да достигне (скоро) $110-125 за барел", добавя стратегът от UBS Global Wealth Management.

Страните от Г-7 - Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ - се договориха да наложат "таван" на цените на руския петрол, в опит да ограничат приходите на Москва, и по този начин способността й да финансира военните действия в Украйна.

Пред тях обаче в тази връзка стои почти непосилна задача, а именно, да убедят страни като Китай и Индия, които купуват големи количества руски петрол, да се присъединят към техните планове.

ОПЕК+ съкращава драстично добива на петрол

ОПЕК+ съкращава драстично добива на петрол

Очакванията бяха за по-малко намаление или за запазване на досегашното положение

Междувременно между САЩ и ОПЕК+ - и на първо място неговият фактически лидер Саудитска Арабия - нарастват сериозни разногласия, след като петролният картел на 5 октомври реши да намали добива с 2 милиона барела нефт на ден.

Мнозина разглеждат това решение като пренебрежение към усилията на администрацията на президента Байдън да ограничи покачването на цените на петрола, и следователно, на бензина в САЩ. В отговор на решението за съкращение на добива на нефт, Белият дом обвини картела в сговор с Русия.

Така ситуацията става все по-сложна, смята Шнайдер. Обаче, по думите му, САЩ все още имат някои възможности за това, как да облекчат дефицита на петрол на световния пазар. Например, те могат да освободят допълнителни количества от своя стратегически петролен резерв.

Какви са основните причини за силните колебания при цените на петрола

Какви са основните причини за силните колебания при цените на петрола

Анализатори от Bank of America назоваха 8 основни рискови фактори