ОПЕК+ реши драстично да съкрати добива на петрол от ноември тази година. Това става ясно от официалното съобщение, публикувано от Организацията на страните износителки на петрол, съобщи Лента.ру.

Страните ще трябва да намалят общия си добив с 2 милиона барела нефт на денонощие спрямо квотите, одобрени през август. Според прогнозите на експерти, оповестени през последните дни, максималното намаление на квотите за добив се очакваше да бъде с 1 млн. барела на денонощие. А в средата на миналия месец очакванията бяха да няма намаление, допускаше се дори леко повишение на добива.

ОПЕК+ предвижда отново да съкрати добива на петрол?

ОПЕК+ предвижда отново да съкрати добива на петрол?

Това ще се реши на срещата на 5 октомври

По изчисления на Bloomberg, реалното намаление сега ще бъде с около 900 000 барела на денонощие, тъй като някои от страните от ОПЕК+ през миналия месец не изпълняваха целия размер на определените им квоти.

Според оценката на саудитския министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман, реалното намаление на квотите на петрол от страните от ОПЕК+ ще бъде с 1-1,1 милиона барела на денонощие.

В съобщението на ОПЕК+ се отбелязва още, че сделката за обема на добива на петрол ще бъде удължена до 31 декември 2023 г.

Информацията за решението за намаляване на добива на петрол беше потвърдена от руския вицепремиер Александър Новак. Той посочи, че мярката е необходима за стабилизиране на ситуацията на световния пазар преди сезонния спад на търсенето.

ОАЕ искат предсрочно да увеличат добива си на петрол, какво ги спира

Основен конкурент на Русия иска предсрочно да увеличи добива си на петрол, какво го спира

Амбициозните планове се предвижда да се осъществят от националната компания Adnoc

Съгласно решението от 5 октомври, квотата за добив на денонощие за Саудитска Арабия и Русия се намалява до 10,5 милиона барела нефт, съобщи Интерфакс.

Предишната квота на Русия, определена в началото на август, беше за добив от 11 млн. барела на денонощие, но по думите на руския вицепремиер, страната е добивала напоследък 9,9 млн. барела петрол на денонощие.

На 5 октомври стана известно, че в навечерието на срещата на ОПЕК+, представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън са се опитали да убедят страните да не вземат решение за намаляване на добива на петрол, обяснявайки това с липсата на необходимост в настоящата икономическа ситуация, съобщи CNN. Според експерти, настоящото решение на намаляване на добива на петрол може да доведе до значително поскъпване на бензина в САЩ.

Какви са основните причини за силните колебания при цените на петрола

Какви са основните причини за силните колебания при цените на петрола

Анализатори от Bank of America назоваха 8 основни рискови фактори