Русия не планира да доставя петрол или петролни продукти на страни, които ще въведат т.нар. ценови таван на нефта. Вместо тези направления, Русия ще пренасочи доставките към пазарно ориентирани партньори или ще намали добива си. Това коментира вицепремиерът на Русия Александър Новак, цитиран от ТАСС.

По думите му, "Русия потвърждава статута си на надежден енергиен доставчик на международните пазари и пазарния статус на отношенията си с партньорите. В тази връзка, не планираме да доставяме петрол и петролни продукти на страни, които ще прилагат принципа на "таван" на цените. Вместо това ще има последваща преориентация на доставки за пазарно ориентирани партньори или съкращения на добива."

При (евентуален) "таван" на цените на руския петрол - каква ще е реакцията на международните пазари

При (евентуален) "таван" на цените на руския петрол - каква ще е реакцията на международните пазари

Последствията от решението на страните от Г-7

Новак също така предупреди, че въвеждането на "тавани" на цените на енергийни ресурси, както и политизирането на енергетиката, могат да доведат само до недостиг и проблеми с енергийните доставки.

Изявлението на Новак беше огласено веднага, след като министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман опроверга информацията, че кралството обсъжда с други членове на ОПЕК+ увеличаване на добива на петрол с 500 хиляди барела на денонощие.

Според предвалителна информация на Вlооmbеrg, очaĸвa ce cтpaнитe oт "Гoлямaтa ceдмopĸa" (Г-7) дa oбявят нa ĸaĸвo нивo щe бъдe oпpeдeлeн "тaвaнът" зa цeнитe нa pycĸия пeтpoл, ĸoйтo cтpaнaтa пpoдaвa нa мeждyнapoднитe пaзapи, нa 23 нoeмвpи, т.е. утре.

Кога ще бъде обявен "таванът" на цените на руския петрол

Кога ще бъде обявен "таванът" на цените на руския петрол

Някои държави не са съгласни с това