Руската компания "Лукойл" залага в бюджета на компанията за 2022 г. цена на петрола от 60 долара за барел. Това каза президентът и съсобственик на компанията Вагит Алекперов по време на конференция за петрол и газ в Абу Даби, съобщи ТАСС.

По думите му, това е и прогнозата на компанията към момента за средната цена на петрола за следващата година.

В същото време Алекперов отбеляза, че са възможни колебания в цената на петрола на пазара, поради непредсказуемостта на по-нататъшното развитие на пандемията от COVID-19.

"Лукойл" планира да разшири участието си в казахстански петролни и газови проекти, коментира Вагит Алекперов.

Компанията прогнозира обем на производство на течни горива през 2022 г. от 83 млн. тона, като се вземат предвид продължаващите ограничения в рамките на ОПЕК+.

Алекперов добави, че в момента свободният производствен капацитет на "Лукойл" е около 30 хил. барела на денонощие. "Надяваме се, че ако нарастването на обемите на добива продължи с такива темпове, то до края на януари - февруари ще достигнем пълния капацитет на добива на петрол както в Русия, така и в чуждестранни проекти", подчерта президентът на компанията.

Той посочи още, че според компанията, данъчните стимули във връзка с ДДС при добив на свръхвискозен и високовискозен петрол трябва да започнат да действат от втората половина на 2022 г., а не от 2024 г., както предлага Министерството на финансите на Русия.

"Лукойл-България" пак е с нов директор

"Лукойл-България" пак е с нов директор

След като през април 2019 г. Булат Субаев замени Валентин Златев, от днес генерален директор е Андрей Матюхов

"Водят се преговори. Министерството на финансите настоява тази подкрепа да влезе в сила от 2024 г. Ние вярваме, че ако искаме да осигурим добив от находищата на страната ни, отговарящ на нашия потенциал, трябва да привлечем всички ресурси. И вярваме, че от втората половина на 2022 г. трябва да има стимули, за да можем да осигурим допълнителни обеми добив на петрол до 2024 г.", каза още той.

През 2021 г. може да бъде приет законопроект за стимулиране разработването на находището "Корчагин" в Каспийско море, отбеляза още президентът на "Лукойл".