През 2016 г. Джефри Сий е събуден при полет на националния превозвач на Северна Корея, докато димът се върти през кабината. Пътниците усещат, че самолетът се спуска твърде бързо, но въпреки това паниката е посрещната с неестествено спокойствие от екипаж, който настоява, че всичко е наред.

Пътниците седят вцепенени от страх, докато самолетът прави аварийно кацане. Часове по-късно те са принудени да направят свои собствени алтернативни планове за продължаване на пътуването, без да получат компенсация или обяснение. Липсата на комуникация не изненадва Сий, който лети с държавната компания Air Koryo от севернокорейската столица Пхенян.

За човека, кой управлява Choson Exchange, група с нестопанска цел, която обучава севернокорейците на предприемачество, преживяването е пример за липсата на прозрачност и отчетност, която се среща често в царството на отшелниците.

То е и знак за препятствията, които очакват инвеститорите в азиатската страна, докато Ким Чен-ун се стреми да ремонтира една от най-бедните икономики в света след историческата среща с американския президент Доналд Тръмп.

Срещата и топлите отношения между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун със сигурност ще останат в историята

Източник: EPA/БГНЕС

Срещата и топлите отношения между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун със сигурност ще останат в историята

"Севернокорейските служители обикновено ви дават само информацията, от която смятат, че се нуждаете, а не това, което търсите", казва Сий, който е осенен от идеята за организацията си през 2007 г. след пътуване до Пхенян.

"Това трябва да се промени, когато пазарът се отвори. Винаги има културна пропаст и предвид нейната параноя, на страната ще е нужно много време, за да се приспособи към начина на правене на бизнес с външния свят", обяснява той.

Мъжът, който завършва училището Уортън в Университета в Пенсилвания и магистратура в Университета в Йейл, измисля Choson Exchange, след като среща севернокорейска студентка, която се опитва да влезе в света на бизнеса, за да покаже, че жените могат да бъдат добри лидери.

От 2009 г. неговата група довежда повече от 100 севернокорейци в Сингапур, за да научат повече за модерните и развити икономики.

Организацията на Сий извървява дълъг път

Източник: Choson Exchange

Организацията на Сий извървява дълъг път

Тръмп и Ким подписаха декларация, че Северна Корея ще работи за "пълно премахване на ядреното оръжие на Корейския полуостров", оставяйки неопределен пътя за премахване на атомния арсенал на Пхенян. Севернокорейският лидер вече посочи, че търси споразумение, за да облекчи санкциите, които жестоко притискат икономиката на страната му.

Дори ако търговските ограничения се разхлабят и икономиката постепенно се отвори, предизвикателствата изобилстват за потенциалните инвеститори. Държавата е една от най-корумпираните, според индекса на Transparency International.

Правителството поддържа среда на страх и контрол чрез произволни арести, изтезания под стража, принудителен труд, както и публични екзекуции, разкрива организацията Human Right Watch, бореща се за защита на човешките права.

Системните и широко разпространени нарушения на правата на човека, извършвани от правителството, включват заробване, изнасилване, принудителен аборт и друго сексуално насилие и представляват престъпления срещу човечеството, твърди доклан на ООН от 2014 г.

Учебник по икономика

Макар и в изолация, младежите в Северна Корея са отворени към света

Източник: Getty Images

Макар и в изолация, младежите в Северна Корея са отворени към света

Въпреки това режимът, ръководен от семейството на Ким в продължение на няколко десетилетия, не е унищожил предприемаческия дух на гражданите си, твърди Сий. Той си спомня срещата със студентката по време на първото си пътуване до Пхенян през 2007 г. Когато я пита какво иска от чужбина, тя му отговаря: учебник по икономика.

"Влязох там с мисълта, че това е комунистическа страна, че хората не се интересуват от бизнес, че това е държавна икономика", казва Сий, който вярва, че успява да получи достъп до затворената държава, защото е от Сингапур, който е разглеждан от режима като неутрална страна.

"Но когато срещнете младото поколение севернокорейци там, ще бъдете изненадани от стремежите им", разказва той.

През 2015 г. неговата Choson Exchange провежда "мини магистратура по бизнес администрация", довеждайки 11 севернокорейци за 4 месеца в Сингапур и Малайзия. Участниците се завръщат у дома, за да направят 17 стартиращи инициативи за бизнеси, като потребителски продукти, електрически уреди и дори онлайн общност за майки, за да споделят идеи и съвети.

Инфраструктура, технологии

Северна Корея определено има нужда от подобряване на инфраструктурата

Източник: Getty Images

Северна Корея определено има нужда от подобряване на инфраструктурата

Що се отнася до районите, които предлагат най-голям потенциал в Северна Корея, Сий твърди, че потребителските продажби на дребно, както и инфраструктурното развитие на пътищата, железниците и жилищата могат да предоставят възможности за чуждестранни компании, които търсят да правят бизнес в страната. Съществува и търсене на начини за подобряване на производството и използването на технологии в страната, добавя той.

Това ще доведе до нарастващо развитие в отрасли като добива на минерали. Природните ресурси на страната включват въглища, желязна руда, варовик, графит, мед, цинк, олово и благородни метали, според World Factbook на ЦРУ. Има и развиващ се пазар за развлекателни дейности, като ресторантите, предлагащи храна и караоке, придобиват популярност сред някои севернокорейци, разказва Сий.

"Чуждестранните инвеститори, които искат да развиват бизнес в Северна Корея, ще трябва да предприемат дългосрочен подход, т.е. най-малко 10 години", предвижда той. През предходното десетилетие, когато бащата на Ким все още беше на власт, режимът беше отворен за предприемачите, които създават и управляват успешен бизнес до един момент, само за да ги унищожи в следващия, разказва бизнес учителят.

При управлението на Ким Чен-ун правителството отслаби хватката си върху бизнеса, въпреки че реформата продължава да бъде бавна. "Хората са по-уверени в изграждането и развитието на бизнеса, без да се страхуват, че ще им бъде отнет, а в резултат на това ще се появят по-иновативни и по-големи предприятия", сигурен е сингапурецът.