Апокалипсиса на европейската модна индустрия застигна редица големи инвеститори в бранша, но един от тях понесе особено големи загуби, пише Bloomberg.

Това важи за Андрес Холч Повлсен, който е най-големият акционер в лидера на пазара Asos. В понеделник акциите на компанията се сринаха до най-ниското си ниво за последните повече от 4 години, а това изтри 525 милиона долара от богатството на датския милиардер.

Той държи и пакет в германската Zalando, чийто акции загубиха 9% от стойността си. Това ощети Повлсен с още 71 милиона долара. Така състоянието му се сви до 4,3 милиарда долара, показва Bloomberg Billionaires Index.

Спадовете на пазара дойдоха след като от Asos обявиха в понеделник, че продажбите покрай коледните празници са рекордно ниски. Това доведе до негативен ефект за големите компании в модната индустрия и в търговията с дрехи и обувки в Европа, като онлайн платформите за продажби Zalando и Boohoo, както и при испанския гигант Inditex.

Новия срив на фондовия пазар е особено болезнен за 38 милиардери в бранша в Европа, които от началото на годината са изгубили общо 57 милиарда долара.

В понеделник богатството на основателя на Inditex Амансио Ортега се сви с 1,8 милиарда долара, а това на най-богатия швед Стефан Персон - собственика на веригата H&M, се сви с 1,1 милиарда долара.