Ричард Брансън обмисля да продаде още една част от своя дял в Virgin Galactic Holdings, което може да осигури около 200 милиона долара в подкрепа на империя му Virgin, пише Bloomberg.

Холдинговата компания Vieco 10 може да продаде до 12,5 милиона акции в космическата туристическа фирма. Virgin Group е мажоритарен собственик на Vieco 10, като балансът се държи от Aabar Space, инвестиционна компания в Абу Даби. Залогът на британския милиардер в Virgin Galactic е на стойност около 1 милиард долара, което е най-големият му дял в регистриран бизнес. Той продаде 25 милиона акции миналия месец на стойност над 300 милиона долара.

Virgin Group възнамерява да използва всякакви постъпления от продажбите на акции, предимно за да подпомогне портфолиото си от глобални бизнеси за почивки и пътувания, които са засегнати от безпрецедентното въздействие на COVID-19.

За около половин век Брансън изгражда Virgin Group в разгърната колекция от предприятия с годишни приходи над 20 милиарда долара. Но практиката му да влага по-голямата част от печалбата в начинания, го принуждава да подкрепя бизнесите си финансово по време на пандемията.

"Това е най-значимата криза, която светът преживява", казва 69-годишният Брансън. "Много от нашите фирми са в индустрии като туризъм, свободно време и уелнес, те водят мащабна битка за оцеляване и запазване на работни места."