Японската корпорация Mitsubishi Heavy Industries днес официално обяви решението си да се откаже от по-нататъшното разработване на самолет за къси разстояния, който предварително беше наречен Mitsubishi Regional Jet (MRJ), съобщи ТАСС. Изпълнителният директор на компанията Сейджи Изумисава се извини публично за това решение. "Това решение заслужава най-дълбоко съжаление. И аз се извинявам, че няма да можем да завършим този самолет", каза той.

През 2020 г. компанията съобяви, че временно спира работата по разработката на новия самолет. Обаче по-късно, на фона на пандемията от коронавирус и неясните перспективи на пазара на авиопревози, по-нататъшното разработване на проекта беше счетено за нецелесъобразно.

MRJ беше първият пътнически самолет, разработван от Япония от над 50 години. Той трябваше да бъде за близки и средни разстояния на полета, от 1500 до 3400 километра. За разработката на проекта от 2007 г. насам до момента са изхарчени около 1 трилион йени (7,5 милиарда долара).

Сроковете за първите доставки бяха отлагани шест пъти. Съобщаваше се, че Mitsubishi Heavy е получила общо поръчки за 407 самолета на обща стойност 150 милиарда йени (1,3 милиарда долара) от авиокомпании в Япония, други азиатски страни и САЩ.

Водещите японски превозвачи Japan Airlines и All Nippon Airways възлагаха големи надежди на MRJ, разчитайки да възобновят чрез него редица вътрешни полети, от които се беше наложило да се откажат.

Mitsubishi Motors вдигна 6 пъти печалбата си

Японски автомобилен концерн вдигна 6 пъти печалбата си

Продажбите на автомобили на компанията обаче леко на намалели