Huawei е "отворена" към продажбата на 5G и други чипове на Apple, заяви в интервю за CNBC основателят и главен изпълнителен директор на компанията Рен Женфей. Засега производителят на iPhone не е давал сигнали, че се нуждае от нов доставчик. Но дори и да има подобна нужда, е малко вероятно да се обърне именно към китайската компанията.

Самата Apple работеше в близкото минало с Intel и Qualcomm - две от най-големите компании в сектора. С последната обаче започнаха тежки съдебни битки и последните модели iPhone ползват модемите на Intel.

Qualcomm, която вече е изключена като партньор, поне на този етап, вече има готов за продажба 5G модем. Intel обаче не се очаква да пусне такъв до следващата година. Именно тук се намесва Huawei, която може да се окаже важна алтернатива, ако Apple иска да пусне 5G телефон тази година.

Това обаче е малко вероятно. Компанията от Купертино досега не се е впускала да бъде първа в новите безжични технологии по редица причини, включително и че към момента твърде малко оператори поддържат 5G, а обхватът е ограничен до един или два от най-големите градове в страната. Масовото навлизане на технологията не се очаква в нито една страна по света до края на тази година.

Редица анализатори също посочват, че Apple не се очаква да пусне 5G тази година, нито пък има такава цел.

Главният финансов директор на Huawei се оказа почитателка на Apple

Главният финансов директор на Huawei се оказа почитателка на Apple

Когато е задържана, от нея са конфискувани iPhone, MacBook и iPad

Втората причина се крие в публичната битка на американското правителство срещу Huawei и множеството твърдения, че китайската компания използва технологичните си продукти с цел шпионаж за Пекин. От своя страна Apple пък сочи себе си за компания, която се грижи за поверителността на информацията на потребителите.

Потенциална сделка между двете компании би увредила публичния имидж на производителя на iPhone. А още по-важното е, че създаде проблем на американската компания с президента Доналд Тръмп и неговата администрация.

В този смисъл изявлението на основателя на Huawei изглежда по-скоро като маркетингов трик, отколкото като реално предложение.

В интервюто, дадено пред CNBC, той посочва още колко голям фен е на Стив Джобс. Рен нарече Apple "велика компания", а основателят - "велик човек".

"Г-н Джобс бе велик не защото съзаде Apple, а защото създаде една ера - ерата на мобилния интернет", заяви Рен. И допълни: "Да кажем, че е велик е малко, мисля, че той бе супер велик".

Huawei официално си постави целта да стане №1 в света

Huawei официално си постави целта да стане №1 в света

Honor пък трябва да заеме четвърта позиция