Близо 2,4 млрд. лв. данък добавена стойност (ДДС) е възстановен от НАП през първата половина на 2022 г. на коректни фирми, регистрирани в Териториална дирекция на НАП "Големи данъкоплатци и осигурители", съобщиха от приходната агенция. Това е с 25% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Изрядните дружества са получили обратно декларираното от тях ДДС още в рамките на текущия месец, в който са подали справка-декларация, преди изтичането на 30-дневния законов срок. На част от тях данъкът е възстановен без дори без да е извършена проверка от данъчните органи.

НАП търси данъците върху 14 милиона приходи от наемодатели в Airbnb, чака данните и от Booking.com

Давате имот под наем в Airbnb или Booking.com? НАП ще ви потърси скоро

Това е възможно благодарение на опростената процедура за възстановяване на ДДС, която НАП прилага успешно вече няколко години. Целта е средствата да се върнат максимално бързо в стопанския оборот, за да не се затруднява икономическата дейност на предприятията, което пък води до нови приходи за държавния бюджет.

Ръст има и в събраните приходи, отчитат от ТД на НАП "Големи данъкоплатци и осигурители". Само за първите шест месеца на 2022 г. постъпленията в бюджета са близо 5,6 млрд. лева. Това са над 1,3 млрд. лв. или 30% повече в сравнение със същия период на миналата година. Нетните приходи от ДДС са около 2,3 млрд. лв., което е с над 762 млн. лв. или 50% повече, спрямо първите шест месеца на 2021 г.