Китайският пазар на умни телефони, най-големият в света, се подготвя за огромен срив в доставките заради коронавируса, пише CNN.

Доставките на смартфони в Поднебесната империя ще паднат с 40% през първото тримесечие на 2020 г., спрямо същия период на миналата година, гласи нов доклад на IDC. Това означава, че китайските потребители ще купят с 33 млн. по-малко телефони. Преди избухването на епидемията IDC очакваше спад от 5 процента.

Според компанията доставките на умни телефони в целия свят ще намалеят с 10,6% през първото полугодие на 2020 г.

Анализаторътр Сангетика Сривастава посочва, че производителите са изправени пред недостиг на компоненти, завторени заводи, карантиран, проблеми с логистиката и пътуванията. Тези фактори ще попречат на компаниите да произвеждат устройства и да пуснат нови такива на пазара.

По-рано този месец Apple предупреди, че епидемията ще засегне бизнеса на компанията повече от очакваното. Производителят на iPhone съобщи, че няма да успее да постигне целта си за приходите.

Huawei също ще пострада. Китайската компанията е най-големият доставчик за пазара в Поднебесната империя, като през миналата година има дял от 38%, според IDC.