Apple намалява производството на iPhone 12 mini за първото полугодие на тази година, пише Nikkei Asia, цитирайки свои източници. Моделът е най-малкият и най-достъпният от последната серия на Apple.

Американският технологичен гигант намалява общите поръчки за производство на всички iPhone спрямо прогнозите от декември с около 20%, като поне 70% от това намаление касае iPhone 12 mini. В края на миналата година Apple съобщи на доставчиците да подготвят компоненти за 96 млн. устройства за първите шест месеца на 2021 г., включително за iPhone 12, iPhone 11 и iPhone SE 2020.

В един момент компанията е заявила, че се нуждае от компоненти за над 100 млн. телефона в опит да си осигури доставки насред световния недостиг.

Сега компанията се прицелва в около 75 млн. устройства — над продажбите през същия период на миналата година. За цялата 2021 г. Apple очаква да продаде 230 млн., ръст от 11% спрямо 2020 г.

Новината е лоша за тези, които харесват по-малките телефони. iPhone 12 mini се продава по-слабо спрямо останалите модели от серията — дотолкова, че анализаторите се чудят дали Apple ще продължи да произвежда модели с 5,4-инчов екран в бъдеще.

Според Counterpoint Research iPhone 12 mini отговаря за едва 5% от продажбите на iPhone в САЩ в началото на януари. Според JP Morgan моделите с размер на екрана под 6 инча, без значение с iOS или Android, отговарят за едва 10% от продажбите в света. Дори iPhone SE 2020 се представя по-добре, според данните.

Заради това Apple е пренасочила част от компонентите, предвидени за iPhone 12 mini, към други модели, според източници на Nikkei.Джеф Пу, анализатор в GF Securities, си обяснява слабото търсене с по-слабата заинтересованост на потребителите от най-новото поколение процесор и 5G свързаност спрямо размера на екрана и батерията. "Ако цените са подобни, клиентите по-скоро биха предпочели по-стария iPhone 11".

През 2021 г. Apple е продала около 206 млн. iPhone, като 90,1 млн. от тях през последното тримесечие на годината, с което застана начело по продажби в индустрията. Общите продажби за годината на Apple нараснаха със 7,9%, въпреки че пазарът се сви с 5,9%. За тази година компанията прогнозира още 11,6% ръст до 230 млн.

Apple купува поне по една компания всеки месец

Apple купува поне по една компания всеки месец

Обикновено сделките са малки и целят придобиване на технологии и кадри