Apple е придобила около 100 компании през последните шест години, пише BBC, цитирайки главният изпълнителен директор Тим Кук. Това прави около една компания на всеки три до четири седмици, заяви той пред акционерите във вторник. Основната цел на придобиванията е Apple да се сдобие с технологии и талантливи кадри, посочи още Кук.

Най-голямата сделка за Apple през последното десетилетие бе придобиването на производителя на слушалки Beats за $3 млрд. Друга популярна покупка бе Shazam, която стана част от гиганта през 2018 г. срещу $400 млн.

По-често обаче Apple купува по-малки технологични компании и инкорпорира иновациите им в собствените си продукти. Един пример е израелската PrimeSense, чиято технология е част от FaceID.

През последната година Apple придоби няколко AI компании; фирма, която огранизира срещи и събития във виртуалната реалност; стартъп за разплащания; подкаст бизнес и други.

Apple е изключително печеливша компания и има достатъчно средства, за да прави чести придобивания. Но макар че е купила 100 компании за шест години, Apple подбира внимателно сделките си.

Наскоро ексцентричният милиардер Илън Мъск разкри, че през 2013 г. е искал да продаде Tesla на Apple, но е получил отказ дори за среща.

Измерени по стойност, придобиванията на Apple са по-малки от тези на други технологични гиганти. Microsoft плати $26 млрд. за Linkedin, Amazon даде $13,7 млрд. за Whole Foods, а Facebook придоби WhatsApp за $19 млрд. Десетте най-големи сделки на Apple заедно са по-малко от което и да е от изброените придобивания.

За първи път в историята Apple отчете над $100 млрд. приходи за три месеца

За първи път в историята Apple отчете над $100 млрд. приходи за три месеца

Новите iPhone, както и силното търсене на MacBook и iPad, допринесоха за рекорда