Cy-57 e нaй-новият дeйcтвaщ руски изтpeбитeл, като caмoлeтът имa eдиннa ĸoнcтpyĸция нa ĸopпyca и ĸpилaтa. За руския многоцелеви изтребител Су-57 - освен "традиционния" боен арсенал, вече са създадени малки дронове, които той ще може да носи на борда си, съобщи РИА Новости, позовавайки се на свой източник.

Военният самолет ще може да управлява група от такива устройства. Изтребителят ще може да носи дроновете на външна подвеска и във вътрешнофюзелажния отсек.

По думите на източника на агенцията, изтребителят ще може да пуска няколко дрона наведнъж. Уточнява се, че "става въпрос за атакуващи дронове, разузнавателни апарати и дронове за радиоелектронна борба". Предполага се, че "хвърлените" от многоцелевия изтребител Су-57 малки дронове ще помагат за пробиване на противовъздушната отбрана на противника.

Су-57 е многоцелеви изтребител от пето поколение, способен да носи оръжия във вътрешните отделения на фюзелажа. Достига свръхзвукова крейсерска скорост и може да маневрира и с големи претоварвания.

През декември 2020 г. руските въздушно-космически сили получиха първия сериен изтребител Су-57. А две години по-късно се състоя първият полет на модернизирания Су-57, като през същата година започнаха и серийните му доставки. В рамките на държавната програма за въоръжаване на армията, разработена до 2027 г., руските ВКС би трябвало да получат догогава 76 изтребителя Су-57.

Какво могат двата най-нови самолета на руската бойна авиация

Какво могат двата най-нови самолета на руската бойна авиация

Какви са бойните характеристики на многоцелевия изтребител Су-57 и стратегическия бомбардировач ПАК-ДА