Русия увеличава през последната година военното си производство, основно предвид военните действия в Украйна. Не случайно в края на юли стана известно, че зa мeceц oбeмът нa бoeпpипacитe, пpoизвeдeни в pycĸитe oтбpaнитeлни пpoмишлeни пpeдпpиятия е нaдxвъpлил пoĸaзaтeля зa цялaтa 2022 гoдинa.

А в началото на септември беше съобщено, че рycĸият ĸoнцepн "Kaлaшниĸoв" cĸopo щe oтĸpиe двa нoви цexa, c ĸoитo щe ce yдвoи пpoизвoдcтвoтo нa yпpaвляeми paĸeти "Bиxъp" и виcoĸoтoчни бoeпpипacи "Kитoл". Πo-ĸoнĸpeтнo от компанията съобщиха тогава, че cтaвa въпpoc зa зeнитнитe yпpaвляeми paĸeти 9M33, yпpaвляeмитe aвиaциoнни paĸeти "Bиxъp-1" и cнapядитe "Kитoлoв-2M".

На този фон, от китайския портал Sohu сега публикуваха актуална информация за двата най-нови самолета на руската бойна авиация - многоцелевия изтребител Су-57 и стратегическия бомбардировач ПАК-ДА. Ето какви са техните основни бойните характеристики.

Многоцелевият изтребител Су-57

Разработката на този самолет започва в началото на 90-те години в Експерименталното конструкторско бюро на П. О. Сухой. През 2019 г. стартира серийното производство на изтребителя Су-57. През декември 2020 г. руските военно-въздушни сили получиха първия сериен изтребител.Към 2020 г. на въоръжение в руската армия се намират десет прототипа и два самолета.

Макар че към момента Су-57 е "най-младият" действащ изтребител, руснаците са много уверени в него, главно поради неговата маневреност: самолетът има единна конструкция на корпуса и крилата. Вихровият генератор в предната част на върха на крилото повишава бойните характеристики на Су-57 при атака под голям ъгъл, позволявайки на самолета да изпълнява маневра "кобра" в условия на близък маневрен въздушен бой - нещо, с което не може да се похвали дори водещите изтребителят F-22, който на въоръжение в американската армия.

Концернът "Калашников" удвоява производството си, ето на кои ракети и боеприпаси

Концернът "Калашников" удвоява производството си, ето на кои ракети и боеприпаси

Някои от тях се използват в Украйна

Що се отнася до въоръжението, Су-57 също има характеристики, различни от другите модели изтребители. Самолетът може да бъде оборудван с въоръжение с тегло до 7500 килограма, включително 30-мм въздушно оръдие 9-A1-4071K. В два вградени бомбени отсека могат да бъдат поставени свръхзвукови противокорабни ракети Kh-35UE, противорадиолокационни ракети Kh-58U, ракети "въздух-въздух" със среден обсег RVV-MD и други видове снаряди.

Освен това, Су-57 има установка, на която могат да бъдат поставени две противокорабни ракети с обсег над 400 километра.

В бъдеще ще бъде възможно да бъдет монтирани и свръхзвукови противокорабни стелт крилати ракети PJ-10 BrahMos, което ще даде реална възможност на Су-57 да може да унищожи враг на 1000 километра разстояние за миг. Тъй като изтребителят може да бъде оборудван с голямо разнообразие от ракетни оръжия, някои го наричат ​​"мобилен въздушен арсенал на Русия".

Новата система за обучение на руските пилоти от гражданската авиация

Новата система за обучение на руските пилоти от гражданската авиация

Какви са нейните предимства

Стратегическият бомбардировач ПАК-ДА (усъвършенстван авиационен комплекс за далечен обсег на действие)

Първият изпитателен полет на американския стелт ("невидим") бомбардировач B-2 Spirit, добре познат на любителите на военната техника, е проведен през юли 1989 г.

След успешното му разработване в Съветския съюз, в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, е инициирана програма за разработване на руски стратегически стелт бомбардировач. Обаче след разпадането на СССР, този проект така и не е реализиран.

През последните години, във връзка с възхода на военната промишленост на Русия, въпросът за създаването на стелт бомбардировач, подобен на американския B-2 Spirit, отново стана актуален.

Въпреки че Москва не е разкрила подробните характеристики на този самолет, който в момента се тества, се очаква ПАК ДА да има обсег на стрелба от 3500 километра и бомбен товар между 100 и 120 тона (според руски медии, полезният товар ще бъде 30 тона а обхватът на действие ще бъде 6000-9000 километра).

Колко боеприпаси произвежда Русия

Колко боеприпаси произвежда Русия

Във военните заводи на страната обаче не достига персонал

ПАК ДА ще може да носи боеприпаси за конвенционални тактически и стратегически бомбардировки, както и ядрени бойни глави за стратегически операции с голям обсег.

Освен това, руската армия планира допълнително да модернизира ПАК ДА, така че да може да работи съвместно с изтребителя Су-57 във въздушен бой. Както стана известно, планира се стратегическият бомбардировач да бъде оборудван с четири двигателя, както и с някои оръжия и оборудване, които могат да бъдат доставени на Су-57.