За месец обемът на боеприпасите, произведени в руските отбранителни промишлени предприятия, надхвърли показателя за цялата 2022 година. Това заяви министърът на промишлеността и търговията на страната Денис Мантуров, съобщи РИА Новости.

Министърът подчертавава, че повечето военни заводи поддържат изпълнението на "безпрецедентни по срокове и обеми" графици. Обаче за производството в новите мощности няма достатъчно персонал.

Къде извън Русия ще се произвежда новият модел автомат "Калашников"

Къде извън Русия ще се произвежда новият модел автомат "Калашников"

Производството ще се извършва в съвместно предприятие

На първо място, става въпрос за работен персонал, технически специалисти и инженерен персонал, които са необходими за разгърнатите обекти за производство на най-необходимите видове оръжие и военна техника, казва министърът, без да уточнява видовете оръжие и боеприпаси.

По думите на Мантуров, сега в предприятията от военно-промишления комплекс на Русия има дефицит от над 16 000 специалисти. "Сега е необходимо да им се окаже максимално съдействие за изпълнението на наистина тежките задачи, които са поставени пред тях. Преди всичко, това се отнася до осигуряването на човешки ресурси, които обективно не достигат на руската отбранителна индустрия", обяснява руският министър на промишлеността и търговията.

Колко е средната работна заплата в Русия за 2022 година

Колко е средната работна заплата в Русия за 2022 година

Медианната заплата обаче е с около 30% по-ниска от средната