Започна работа съвместното предприятие между Индия и Русия за производство на автомати "Калашников" модел AK-203. Това съобщи за ТАСС президентът на концерна "Калашников" Алан Лушников.

"Съвместното предприятие Indo-Russian Rifles Private Limited вече започна работа. В това съвместно предприятие ние (концерна "Калашников") представляваме Русия заедно с "Рособоронекспорт". Съвместното предприятие работи, всичко върви по план", казва Лушников.

Индийският премиер Нарендра Моди обяви създаването на съвместно индийско-руско предприятие за производство на автомати "Калашников" в страната още през март 2019 г. Съвместното предприятие IRRPL за производство на AK-203 е създадено на територията на завод близо до град Корва в индийския щат Утар Прадеш.

Както съобщи през декември миналата година генералният директор на "Рособоронекспорт" Александър Михеев, Русия е готова да осигури пълномащабно производство на 7,62-мм автомати АК-203 в Индия след две-три години. По неговите думи, първоначално в Индия ще се произвеждат само части за автоматите, а след това ще започне пълномащабно производство.

Договорът с индийското Министерство на отбраната предвижда доставката на повече от 600 хиляди автомата "Калашников". По този начин Индия може да стане първата страна освен Русия, която произвежда автомати "Калашников" AK-203. Уточнява се, че за разлика от своя предшественик, AK-203 е оборудван с анатомичен приклад "Магпул" и по-удобна пистолетна ръкохватка. Освен това е възможно и монтиране на различни мерници.

Концернът "Калашников" увеличи обема на продукцията си с 15% от началото на годината

Концернът "Калашников" увеличи обема на продукцията си с 15% от началото на годината

Компанията е с наложени санкции от ЕС