Средната месечна работна заплата в Русия за 2022 г. е 65 338 рубли (около 1200 долара, като се има предвид, че през миналата година курсът на рублата силно варираше). Спрямо преходната 2021 г., тя се е повишила с 14,14%. Точно толкова е повишението и на медианната месечна работна заплата в Русия - до 40 368 рубли (около 820 долара), изчислена въз основа на данни от Социалния фонд, съобщи представител на Росстат, пише "Ведомости".

Това означава, че медианната заплата в Русия всъщност е с около 30% по-ниска от средната работна заплата. Според някои икономисти, размерът на медианната заплата, който показтел е по-малко разпространен от размера на средната заплата, всъщност е по-точният показател за възнагражденията в дадена държава, компания и др.

Медианната работна заплата характеризира размера на действителната средна месечна работна заплата, намираща се точно в средата на разглежданите месечни възнаграждения.

Размерът на заплата, който би зарадвал "средния" руснак

Размерът на заплата, който би зарадвал "средния" руснак

Данните от обширно проучване

"Казано по-просто, средната заплата по данни на Социалния фонд, изчислена във фирма или организация, в която работят 201 души, съответства на сумата, която е получил 101-вият служител, ако всички плащания на всички служители се класират и подредят чрез увеличаване или намаляване на получените пари", разясняват от Руската статистическа служба ("Росстат").

Фактически показателят разделя на равни части броя на получаващите заплати над поставената от тях "летва" и тези, чийто труд се заплаща под нея. Ако вземем за основа примера на Росстат, тогава 100 служители (50%) печелят повече от 101, а други 100 служители (50%) печелят по-малко.

Колко е средната работна заплата в Русия

Колко е средната работна заплата в Русия

Повишението спрямо миналата година е с 11,6%

От 1 януари 2023 г. минималната заплата в Русия е 16 242 рубли (около 400 долара). По време на обръщението си към Федералното събрание руският президент Владимир Путин предложи от началото на 2024 г. минималната заплата да се индексира с допълнителни 10%, до 19 242 рубли.

А в края на май министърът на труда и социалната защита Антон Котяков обяви, че до 2030 г. минималната заплата ще бъде с 30% по-висока от жизнения минимум, който сега е 14 375 рубли.

Колко е средната пенсия в Русия

Колко е средната пенсия в Русия

Размерът й намалява спрямо средната заплата, въпреки индексациите

От своя страна обаче икономисти коментират за "Ведомости", че "равният ръст на медианната и средната работна заплата предполага, че неравенството в заплащането най-вероятно не е намаляло забележимо през 2022 г. Това вероятно се дължи отчасти на факта, че конкуренцията за служители започна да се увеличава едва през четвъртото тримесечие на 2022 г. Намаляването на безработицата до текущата нива (3,3%) обикновено се свързва с намаляване на неравенството в заплащането - разликата в заплащането за служители с по-малко опит и набор от умения обикновено започва да расте с догонващо темпо", обясняват експертите.

Малко по-рано "Ведомости" писа, че според допитване, почти половината (47%) от руските семейства нямат финансова готовност за неочаквани разходи - например разходите за спешно лечение или непланирани жилищни ремонти. Това следва от резултатите от цялостно наблюдение на условията на живот на населението, проведено от Росстат през 2022 г. В сравнение с 2020 г. (изследването се провежда на всеки две години) показателят леко се подобрява.

Покупателната способност на заплатите в Русия изразена в ... червен хайвер

Покупателната способност на заплатите в Русия изразена в ... червен хайвер

Преди 10 години благосъстоянието на руснаците "от гледна точка на хайвера" е било по-високо