Миналата година руснак със средни за страната доходи би могъл да купи със заплатата си по-малко червен хайвер, отколкото преди 10 години. Тъй като тогава средната заплата е позволявала да се купи 11,4 килограма от този празничен деликатес - червния хайвер, а през 2022 г. - само 9,7 килограма, коментират за РИА Новости от одитно-консултантския отдел на FinExpertiza .

"Ако измерим покупателната способност на руснаците в хайвер, се оказва, че през 2022 г. със средна заплата може да се купят 9,7 килограма от деликатеса, а през 2017 г. - 9,9 килограма", са изчислили анализаторите въз основа на данни от Росстат (руската Статитистическа служба) за средните цени "на дребно" на червения хайвер.

Преди 10 години, през 2012 г., благосъстоянието на руснаците "от гледна точка на хайвера" е било по-високо - тогава със средна заплата е можело да купят 11,4 килограма хайвер, отбелязват анализатори. Но през 2000 г., казват те, руснаците можеха да си позволят много по-малко - тогава средната заплата им позволяваше да закупят само 3,5 килограма от деликатесния продукт.

"Така през последните 22 години покупателната способност на средната заплата в "мерната единица хайвер" е нараснала 2,8 пъти", изчисляват от компанията FinExpertiza.

През 2000 г. килограм червен хайвер в магазините в Русия е струвал средно 562 рубли. Така, по данни на FinExpertiza, за 22 години, цената му се е повишила почти 10 пъти - до 5552 рубли за килограм (около $80 за кг по сегашния курс).

Колко е средната работна заплата в Русия

Колко е средната работна заплата в Русия

Повишението спрямо миналата година е с 11,6%

Но макар че хайверът в Русия е сравнително достъпен от гледна точка на покупателната способност на населението, легалният хайвер - добър и качествен - не може да бъде евтин. "Евтиният" червен хайвер е изкуствена и краткотрайна комбинация от няколко фактора", коментира Герман Зверев, президент на Общоруската асоциация на рибарските предприятия, предприемачи и износители.

"Този ​​списък от фактори включва: редица рекордни улови на сьомга за период от 5-7 години, значителен, до 1500-2000 тона, обем на бракониерския червен хайвер и "схема" при продажбите "на дребно", при която най-малко 20% от продадения червен хайвер не се облага с данък", обяснява Зверев.

"Такова съчетание на фактори до голяма степен обяснява изкуственото занижаване на цените на червения хайвер в периода 2010-2019 г.", добавя Зверев. А обратната страна на изкуственото намаляване на цената "на дребно" на хайвера, по думите му, е хищническото унищожаване на сьомгата в Камчатка и Сахалин и неплащането на данъци за значителна част от оборота на премиум рибните продукти.

Като се вземе предвид жизненият цикъл на сьомговите риби, уловът на тези видове риби традиционно се сравнява в четни и нечетни години. Обемът на техния улов през 2020 г. възлиза на почти 300 хил. тона, което е с 55% по-малко от рекордния улов през 2018 г. (676 хил. тона). През 2021 г. са уловени 539 хиляди тона тихоокеанска сьомга. Прогнозният улов в Далечния изток през риболовния сезон на 2022 г. учените оцениха на 322 хиляди тона, но той се оказа по-нисък.

Хайверът по света се счита за традиционен руски хранителен продукт. За самите руснаци това е традиционна храна, но за повечето - основно на празнична трапеза. Например, на новогодишната маса (задължително) трябва да има бурканче с червен хайвер.

Обаче по-иначе стоят нещата с черния хайвер - той е доста скъп деликатес, който малцина в Русия могат да си позволят.

Как избират вино руснаците и на какви цени е

Как избират вино руснаците и на какви цени е

Вино за над $60 могат да си позволят само 0,8% от любителите на напитката