Всеки трети руснак консумира вино поне веднъж месечно. Това сочи проучване на Руската селскостопанска банка и аналитичния център НАФИ сред 1600 респонденти в цяла Русия, с резултатите от което изследване разполага РИА Новости.

Според проучването, на населението на Русия най-любимият вид от тази алкохолна напитка е сухото червено вино.

"Виното става все по-популярна алкохолна напитка в Русия - всеки трети руснак я консумира поне веднъж месечно. В същото време, сухото червено вино е лидер по честота на консумация - 7% от анкетираните го пият поне веднъж в седмицата", са установили експертите.

Според проучването, руснаците купуват вино предимно в ценовия диапазон от 300 до 700 рубли (5-11 долара). По-конкретно, вино за не повече от 300 рубли търсят 11% от анкетираните, а интерес към вино в ценовия диапазона от 700 до 1000 рубли (11-17 долара) проявяват 14% от запитаните.

Предпочитания към вино, струващо от 1000 до 1500 рубли (17-25 долара) бутилката имат 10% от запитаните руснаци, а 5% пият вино с цена в диапазона от 1500 до 3500 рубли (25-60 долара). Около 0,8% от анкетираните могат да си позволят да купуват вино с цени над 3500 рубли. В проучването се уточнява, че запитаните биха могли да посочат повече от един отговор.

Очаква се драстично поскъпване на виното в Европа

Очаква се драстично поскъпване на виното в Европа

Причината е слабата реколта от грозде и поскъпването на логистиката

Резултати от проучването показват, че предпочитанията на потребителите на вино зависят и от възрастта и пола на консумиращите напитката. Така например, на външния вид на опаковката/ бутилката и фактът че е чуждестранно производство, обръщат внимание най-много потребителите на възраст 18-24 години (32% от запитаните).

Докато за предпочитанията на руските потребители на възраст 45-55 години, при избора на вино имат значение основно вкусовите характеристики на напитката (67% от анкетираните). А за любителите на вино на над 55 години, е важен фактът, напитката да е руско производство (28% от запитаните).

Мъжете и жените в Русия също имат различия в приоритетите си при избора на вино. Жените по-често обръщат внимание на марката и произхода на продукта (35% от жените и 22% от мъжете). Същевременно, мъжката аудитория от любители на виното, по-често прави избор въз основа на вкусовите особености на напитката (62% от мъжете и 52% от жените).

Топ 10 на страните в света, в които се произвежда най-доброто вино

Топ 10 на страните в света, в които се произвежда най-доброто вино

Според годишна класация на The World's Best Vineyards