Виното от тазгодишната реколта грозде се очаква да поскъпне значително. Поради лошата реколта от грозде, предимно в Италия и Франция, както и заради нарасналите разходи за производство и логистика, винопроизводителите в Европа възнамеряват да увеличат цените на виното за износ с около 20-25%, пише РБК.

По-специално, производителите на вино от долината на Лоара, Шампан, Бургундия и Гаскония (Франция), Трентино - Алто Адидже (Италия) и други винарски региони предлагат своите продукти средно с 20-25% по-висока цена в евро и долари. Минималното увеличение на цената в евро, което искат почти всички големи доставчици, включително италиански и френски, е 10%.

Заради "критично слабият добив" на грозде, ръстът на цените на суровините (грозде за вино) в редица винарски региони в Европа е до 20%. Особено засегнати са регионите на Франция (Шампан, Бургундия), Италия (Фриули, Венето), Нова Зеландия (Марлборо). В някои региони предлагането на грозде е намаляло с 20-30%.

През 2021 г. световното производство на вино ще спадне с 4% спрямо предходната година до 247,1-253,5 милиона хектолитра, прогнозира тази есен Международната организация по лозарство и винопроизводство. В сравнение със средните стойности на производството на вино през последните 20 години, спадът тази година ще бъде със 7%.

Количеството произведено вино през 2021 г. ще се доближи до исторически ниското ниво, регистрирано преди четири години, посочват експертите на организацията. През 2017 г. в света са произведени 248 милиона хектолитра вино.

Най-голям спад в производството на вино, както очакват експертите, ще има в европейските страни - на годишна база той ще достигне 13%, до 145 милиона хектолитра. Лозарите бяха разочаровани от лошите метеорологични условия през 2021 г., които засегнаха и трите най-големи лозаро-винарски страни в света - Италия, Испания и Франция, на които се падат общо 45% от световното производство на вино.

Топ 10 на страните в света, в които се произвежда най-доброто вино

Топ 10 на страните в света, в които се произвежда най-доброто вино

Според годишна класация на The World's Best Vineyards

Слабите реколти от грозде тази година, обаче не са единствената причина за поскъпването на виното, пише РБК. Винопроизводителите отбелязват в тази връзка и увеличението на цената на материалите. Цените на корка и капачки на винт са нараснали с до 60%, на етикети - до 50%, стъклени шишета - до 20%, опаковки (кутии и разделители) - до 80%. Логистичните разходи за автомобилен транспорт са скочили с до 200% по европейските маршрути, цената на контейнерната логистика се е утроила.