Какви средства месечно са необходими на работещ човек в Русия, за да се чувства доволен от заплатата си? На този въпрос дава отговор проучване, извършено през март от компанията SuperJob, извършваща услуги за търсене на работа, пише Лента.ру. В проучването не участват хора на високи ръководни позиции.

Един руснак се нуждае средно от 195 000 рубли (около 2600 долара по сегашния курс) на месец, за да се чувства доволен от възнаграждението си, показва проучването.

Жителите на столицата Москва имат най-високи очаквания за доходите си - на тях са им необходими около 260 000 рубли месечно (около 3460 долара по сегашния курс), за да бъдат (сравнително) доволни.

Колко е средната работна заплата в Русия

Колко е средната работна заплата в Русия

Повишението спрямо миналата година е с 11,6%

Челната тройка по размер за очакванията за възнаграждението включва Санкт Петербург (230 хиляди рубли) и Владивосток (220 хиляди рубли месечно).

Проучването също така показва, че исканията на мъжете за заплатата им са почти с 30% по-високи от тези на жените - съответно 220 000 рубли и 170 000 рубли месечно (около 2260 долара по сегашния курс).

При това, очакванията за заплатата растат с нарастване на трудовия стаж. Постъпващите на работа хора под 24 години очакват значително по-малко пари от работодателите от тези над 35 години - съответно 130 хиляди рубли (около 1700 долара по сегашния курс) и 225 хиляди рубли месечно.

Какви заплати получават руските военни, воюващи в Украйна

Какви заплати получават руските военни, воюващи в Украйна

Заплатата на мобилизираните военни е около три пъти по-висока от средната в Русия

Анализаторите са открили връзка и с текущото ниво на заплатите - колкото по-високо е то, толкова по-висок е и желаният доход. Посочената средна месечна сума, необходима на "средния" гражданин в Русия, е почти същата като преди половин година, показва сравнение с предишно проучване. "Апетитите" на московчани обаче за същия период са нараснали с 10 000 рубли месечно (около 140 долара по сегашния курс).

Експертите отбелязват, че месечният размер на доходите, необходими на жителите на Русия за да доволни, непрекъснато расте от 2015 г. насам. А от 2018 г. досега, т.е. за последните 5 години, очакванията и съответно изискванията към размера на заплатите в Русия са нараснали с около 25%.

В посоченото проучване на SuperJob са взели участие общо 23 000 респонденти на възраст над 18 години от 508 селища на Русия.

А извършено през февруари проучване на същата компания, също сред широк кръг респонденти, показва, че почти една трета от руснаците (32%) спестяват за "черни дни" и в случай на временна загуба на източниците си на доходи.

Колко е средната пенсия в Русия

Колко е средната пенсия в Русия

Размерът й намалява спрямо средната заплата, въпреки индексациите

Анализаторите са забелязали, че жените са по-склонни да мислят за "спасителна възглавница" под формата на спестявания, докато мъжете предпочитат да инвестират в ценни книжа (акции и др.).

Освен това, всеки пети (20%) респондент спестява и пари за почивка през отпуската, 17% спестяват за покупка на недвижим имот, други 16% - за бъдещето на децата си.

И в този случай на анализаторите прави впечатление, че жените са по-склонни да мислят за формиране на спестявания в парични средства за бъдещи разходи.

Покупателната способност на заплатите в Русия изразена в ... червен хайвер

Покупателната способност на заплатите в Русия изразена в ... червен хайвер

Преди 10 години благосъстоянието на руснаците "от гледна точка на хайвера" е било по-високо