Руският концерн "Калашников" скоро ще открие два нови цеха, с които ще се удвои производството на управляеми ракети "Вихър" и високоточни боеприпаси "Китол", се казва в съобщение на концерна.

"В скоро влеме ще бъдат пуснати в експлоатация два крупни нови цеха, с които ще се удвои производството на високоточни боеприпаси", се казва в съобщението.

По-конкретно, става въпрос за зенитните управляеми ракети 9М33, управляемите авиационни ракети "Вихър-1" и снарядите "Китолов-2М".

Новите производствени участъци предвиждат разкриването на нови 700 работни места до края на годината. Подчертава се, че настоящото производство продължава да функционира безотказно и изпълнява изцяло държавните оръжейни поръчки.

В Индия започва производството на автомат "Калашников"

В Индия започва производството на автомат "Калашников"

Стрелковото оръжие ще може да се изнася и в трети страни

Управляемата авиационна ракета "Вихър" се използва в Украйна. Ракетата е предназначена да поразява наземна маневрена бронирана техника, както и въздушни цели, включително въртолети и дронове.

Снрядите "Китолов-2М" са разработени за удари по бронирани и небронирани цели. Калибърът им е 122 мм, а далекобойността на стрелбата им е 12 км.

Зенитните управляеми ракети 9М33 са предназначени за използване от зенитния ракетен комплекс "Стрела-10М3". Ракетата може да поразява цели на разстояние до 5 км, като скоростта й може да достигне 679 метра в секунда, а височината на полета й е от 10 м до 3500 метра.

Концернът "Калашников" увеличи обема на продукцията си с 15% от началото на годината

Концернът "Калашников" увеличи обема на продукцията си с 15% от началото на годината

Компанията е с наложени санкции от ЕС