Производството на руския автомат "Калашников" АК-203 за въоръжените сили на Индия започна в съвместното предприятие Indo-Russian Rifles Private Limited, съобщиха от "Рособоронекспорт", пише Прайм. Производството на стрелковото оръжие ще бъде изцяло локализирано в Индия, подчертават от "Рособоронекспорт".

Освен това, по всяка вероятност Indo-Russian Rifles Private ще увеличи постепенно производството. По думите на генералния директор на предприятието Александър Михеев, заводът за боеприпаси Korwa в Амети вече е произвел първата партида автомати.

Индия скоро ще включи автоматите на въоръжение. Освен това, Indo-Russian Rifles Private получава правото да доставя АК в трети страни, уточнява Михеев.

От съвместното предпирятие отбелязват надеждното руско-индийско партньорство, като добавят, че при износа възнамеряват да спазват условията на ToT (трансфер на технологии) и принципа Make in India.

"Един от важните резултати на военно-техническото сътрудничество между двете страни е изграждането на съвместното предприятие Indo-Russian Rifles Private Limited", коментира ръководителят на "Ростех" Сергей Чемезов.

Той подчертава, че стартирането на серийното производство на автомати AK-203 "Калашников" ще осигури на индийските въоръжени сили висококачествено стрелково оръжие, което съчетава ергономичност, способност за адаптиране към всеки потребител, както и високи експлоатационни характеристики. АК-203 продължава да е един от най-добрите образци на автомати в света, според Чемезов.

Къде извън Русия ще се произвежда новият модел автомат "Калашников"

Къде извън Русия ще се произвежда новият модел автомат "Калашников"

Производството ще се извършва в съвместно предприятие