До дни Джеф Безос ще се оттегли от поста на главен изпълнителен директор на Amazon и на негово място ще застане Анди Джаси. Пред новия шеф ще има редица предизвикателства, а най- сериозното от тях може да дойде от бизнеса за облачни услуги, пише Bloomberg.

Amazon е под прицел и нарастващ контрол от страна на регулаторите за своите бизнес практики. Конгресът на САЩ обмисля набор от антитръстови закони, насочени към онлайн гиганта. Освен това продажбите от електронна търговия ще се забавят след бума по време на пандемията.

Ще остане ли Amazon Web Services лидер си в предлагането на облачни услуги?

Според анализатори Amazon Web Services са е най-важният бизнес на компанията. Високите маржове на печалба и перспективите за растеж са основен двигател на възвръщаемостта на акционерите през последните години.

Перспективите пред подобни бизнеси са огромни. Според Wedbush Securities глобалните разходи за облачни услуги ще се доближат до 1 трилион долара през следващото десетилетие, на фона на тенденцията компаниите продължават да пренасочват разходите към публичните доставчици на облачни услуги.

Господството на Amazon обаче намалява. Темпът на растеж на AWS значително е изостанал от конкурентите си миналата година. Това се посочва в доклад на компанията Gartner. През 2020 г. бизнесът отчита ръст на приходите от 29%. За сравнение скок в приходите на Azure на Microsoft е 41 на сто, и 60% скок в приходите за Google Cloud на Alphabet, показват данните от доклада.

Πpeз 2020 г. пpиxoдитe нa АWЅ дocтигaт 26,2 млpд., нo дeлът нaмaлявa дo 40,8% oт 44,6% пpeз 2019 г., по данни от доклада.

Неведнъж Безос е споменавал, че успехът на Amazon Web Service е най-големия късмет в историята на бизнеса, защото в продължение на седем години е нямал конкуренция.

Сега обаче надпреварата сред облачните играчи е жестока и заплаха от съперници непрекъснато се увеличава. За Amazon вече няма да е въпрос на късмет, когато става дума за оставане в бизнеса с рози вид услуги.