Компанията оператор на газопровода "Турски поток" информира, че Нидерландия ѝ е отнела лиценза за износ на природен газ, съобщи Reuters.

Компанията заяви също така, че въпреки отнемането на лиценза, продължава да транспортира газ, като е поискала възобновяване на лиценза.

Газопроводът "Турски поток", който е съвместен проект на Русия и Турция, влезе в експлоатация през януари 2020 година. Пълният му капацитет е 31,5 милиарда куб. метра газ годишно.

Трасето на газопровода, заобикаляйки Украйна, прави възможна доставката на руски природен газ за Южна Европа през Черно море и Турция.

Компанията "Южен поток транспорт", която е филиал на руския енергиен гигант "Газпром", е базираният в Нидерландия оператор на частта от газопровода, която минава през морето. Именно тя съобщи, че нидерландските власти са ѝ отнели лиценза за износ на 18 септември, в контекста на въвеждането на широки санкции на Европейския съюз спрямо Русия.

"Въвеждането на нови санкции не ограничава транспорта на газ от "Южен поток транспорт". От тази гледна точка, снабдяването с газ на голям брой производства и на милиони домакинства в Турция и в европейски страни, няма да бъде засегнато в краткосрочен и в дългосрочен план", се казва в изявление на компанията.

Дания и Германия заподозряха саботаж по газопроводи "Северен поток" 1 и 2

Дания и Германия заподозряха саботаж по газопроводи "Северен поток" 1 и 2

В началото на седмицата беше открито изтичане на природен газ по тръбопровода "Северен поток 2" в Балтойско море