Ню Йорк започна яростна съдебна битка срещу фармацевтичните гиганти, като заведе дело срещу тях за 500 млн. долара заради "продажбата на опасни наркотици".

Искът е подаден срещу производителите на болкоуспокояващи с рецепта като OxyContin, Percocet и фентанил, които изиграха централна роля в опиатната криза, която предизвика смъртта на десетки хиляди хора в САЩ.

Целта на делото, заведено във Върховния съд на щата Ню Йорк, е да потърси сметка за действията на производителите и дистрибуторите на опасните успокоителни.

Ню Йорк започна война срещу петролните гиганти

Ню Йорк започна война срещу петролните гиганти

Градът иска от компаниите да платят за климатичните промени

То бе оповестено от кмета Бил де Блазио и съпругата му Шърлейн Маккрей, която ръководи усилията на градските власти за борба с наркотичната зависимост и опазване на психичното здраве на нюйоркчани.

"Нюйоркчаните, загинали от предозиране с опиати, са повече от жертвите на убийства и катастрофи взети заедно. Фармацевтичните гиганти стимулираха развитието на тази епидемия, разпространявайки чрез измама тези опасни наркотици и печелейки милиони", заяви де Блазио.

По думите му през 2016 г. в Ню Йорк са загинали рекордните над 1000 души от предозиране с опиати.

Actavis може да отнесе солена глоба заради завишаване на цената на лекарство с 12 000%

Actavis може да отнесе солена глоба заради завишаване на цената на лекарство с 12 000%

Доскоро компанията държеше двата най-големи фармацевтични завода у нас

Срещу компаниите са заведени повече от 60 федерални дела от подобно естество, подадени от градове и окръзи в САЩ. Те се разглеждат колективно от федерален съдия в Охайо.

Съдията може да поеме и други свързани случаи, заведени в щатските съдилища, а правните експерти говорят за "приливна вълна" от съдебни спорове, които могат да доведат до огромна юридическа конфронтация с фармацевтичната индустрия.

Градските власти съдят няколко компании, начело с Purdue Pharma - създателят на OxyContin - оригиналната марка бавно освобождаващи се силни наркотични вещества, които започнаха кризата преди 20 години, с агресивните им маркетингови кампании и недостатъчни предупреждения за пристрастяване и злоупотреба.

GSK и още 5 фармацевтични компании отнесоха солена глоба

GSK и още 5 фармацевтични компании отнесоха солена глоба

Британските власти ги санкционираха заради "антиконкурентно поведение"

Сред останалите обвиняеми са Endo, която произвежда болкоуспокояващото Percocet; Cephalon, която произвежда съдържащите фентанил подсладените таблетки за смучене Actiq; Janssen, създаваща лепенки с фентанил и други производители на опиати, включително Johnson & Johnson, Watson, Teva и Allergan.

Музикантите Принс и Том Пети, които починаха случайно предозиране съответно през 2015 и 2017 г., бяха пристрастени към опиатите, а в организма им беше открит фентанил. Художественият фотограф Нан Голдин разкри, че се възстановява от зависимост към опиати, обвинявайки Purdue.

Шърлейн Маккрей осъди "алчното и безразсъдно поведение на тези компании", довело до "разкъсване на семейства".

Фармацевтичните компании, които имат най-висока репутация

Фармацевтичните компании, които имат най-висока репутация

Ето кои са те