Ню Йорк започна истинска война срещу най-големите петролни компании. Властите заведоха съдебно дело срещу ExxonMobil, Chevron, BP, Royal Dutch Shell и ConocoPhillips, настоявайки петролните гиганти да плащат разходите за опазване на града от "екзистенциалната заплаха" на климатичните промени.

Градската управа обеща в рамките на 5 години да продаде акциите си в петролните компании. Ценните книжа са на стойност няколко милиарда долара и са инвестирани чрез фондовете в пенсионната система на града. Ако това се случи, Ню Йорк ще стане първият голям град в САЩ, който предприема подобна стъпка.

Делото твърди, че градът "вече е претърпял щети от изменението на климата", включително ерозия на бреговете и наводнения при прилив. Ню Йорк е изправен пред "непосредствени заплахи за собствеността, инфраструктурата, здравето и безопасността на своите обитатели", съобщава CNN Money.

Ню Йорк заяви, че е "изключително уязвим" от покачването на морското равнище. Проектите за справянето с този проблем ще струват милиарди долари - пари, с които градските власти не разполагат.

Защо енергийните гиганти искат да плащат по-големи данъци и да дават парите на американците?

Защо енергийните гиганти искат да плащат по-големи данъци и да дават парите на американците?

Идеята идва в отговор на излизането на САЩ от Парижкото споразумение за климата

"Време е петролните гиганти да поемат отговорност за опустошението, което са причинили", каза кметът Бил де Блазио на пресконференция.

Той обвини петролната индустрия, че с дейността си спомага за екстремни природни катаклизми, като смъртоносния ураган Санди. "Ще водим борбата срещу изменението на климата, сякаш животът ни зависи от това - защото е така", категоричен беше де Блазио.

Делото цитира наскоро разкрити документи, доказващи, че петролните компании са знаели за заплахата от изменението на климата. Скорошно проучване на Харвард твърди, че Exxon "подвежда обществото" в продължение на повече от 40 години. От компанията категорично отрекоха.

От Shell заявиха, че измемението на климата е "сложно обществено предизвикателство, което трябва да бъде решено чрез стабилна държавна политика и културна промяна, за да се стимулират нисковъглеродните решения за бизнеса и потребителите, а не да се решава чрез съдилищата".

Стоте компании, които са отговорни за въглеродните емисии в света

Стоте компании, които са отговорни за въглеродните емисии в света

Ето кои са те според изследване на неправителствената CDP

Exxon критикува "подобни съдебни дела - подадени от съдебни адвокати срещу индустрия, която предоставя продукти, на които ние всички разчитаме, за да захранваме икономиката и да улесним нашия домашен живот".

Компанията подчерта, че "приветства всички добре обосновани и добросъвестни опити за справяне с рисковете от изменението на климата".

Chevron отхвърли делото като "фактически и правно безсмислено" и заяви, че то няма да "допринесе с нищо, за да реши сериозния проблем с изменението на климата".

Националната асоциация на производителите, която представлява петролните компании, разкритикува Ню Йорк, че се присъединява към "политически мотивирана кампания за подкопаване на производството в Америка".

Световната банка спира финансирането на петролни и газови проекти

Световната банка спира финансирането на петролни и газови проекти

До 2020 г. 28% от средствата ще бъдат насочени към "зелени" проекти

Браншовата организация смята, че де Блазио е решил да "да използва недофинансираните пенсионни планове за политически цели", дори в момент когато нюйоркчаните зависят от природния газ и петрола по време на изключително студеното време.

Съдебният иск на Ню Йорк е последният от серия дела, подадени от Сан Франциско, Оукланд и други градове и окръзи в Калифорния. Exxon предприе контрадействия, твърдейки, че общините в Калифорния не са съобщили на инвеститорите в техните облигации за предстоящата заплаха от изменението на климата, която подробно са описали в техните съдебните си дела. Петролната компания заяви, че е жертва на огромна "конспирация" и "злоупотреба с правителствена власт".

Климатичните активисти, които твърдят, че действията на Exxon целят да сплашат местните власти, приветстваха делото, заведено от Ню Йорк.

"Ню Йорк днес се превръща в столица на борбата срещу изменението на климата на тази планета", заяви Бил МакКибън, съосновател на екологичната група 350.org.

11 държави обещаха близо $250 млрд. за справяне с глобалното затопляне

11 държави обещаха близо $250 млрд. за справяне с глобалното затопляне

САЩ, Канада и 9 европейски страни искат създаване на фонд за климата

"Впечатляващото лидерство на Ню Йорк ми дава надежди за бъдещето", заяви изпълнителният директор на Greenpeace в САЩ Ани Ленърд.

Пенсионната система на Ню Йорк е 4-ата най-голяма в САЩ и контролира около 5 млрд. долара в акциите на над 190 компании за изкопаеми горива. Фондовете инвестират спестяванията за пенсия на стотици хиляди работещи и пенсионирани градски учители, пожарникари, полицаи и други общински служители.

"С действия си изпращаме съобщение до света, че една по-успешна икономика се основава на това да бъде зелена", казва главният одитор на Ню Йорк Скор Стрингър.

Петролните гиганти гледат все повече към чистата енергия

Петролните гиганти гледат все повече към чистата енергия

Броят на сделките се е увеличил двойно за година

Той призна, че изтеглянето на инвестиции в компаниите за изкопаеми горива ще бъде ще бъде "сложно" и ще "отнеме време". Градските власти подготвят съвместна резолюция, с която да инструктират попечителите на пенсионни фондове да търсят подходящ начин, по който това може да се случи.

Американският петролен институт, мощното нефтено лоби, обвини Ню Йорк в "умишленото накърняване на притежателите на пенсионни спестявания", като пренебрегва законовата си отговорност да търси най-голяма възвращаемост. Институтът нарече действията на градската управа "срамен начин да натрупа евтин политически рейтинг".

Други градове в САЩ също са поеха ангажимент да се откажат от своите инвестиции в компании за изкопаеми горива. Мощни пенсионни фондове като този на държавните служители в Калифорния (CalPERS) също действат в тази насока. Дори суверенният фонд на Норвегия, управляващ 1 трлн. долара, изграден върху петролните богатства на страната, се отдръпна от изкопаемите горива.