Гигантите в енергийната индустрия обявиха две доста изненадващи новини. Те потвърдиха, че са готови да плащат по-големи данъци, за да се борят с климатичните проблеми и искат да насочат допълнителните средства към американските семейства.

Водещите компании в индустрията, включително ExxonMobil, British Petroleum, Royal Dutch Shell и Total подписаха предложение за въвеждането на нов данък за вредни емисии към администрацията във Вашингтон. Сред инициаторите са още милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, физикът Стивън Хокинг и билшият финансов министър на САЩ Лари Съмърс.

Идеята успя да привлече голям интерес и подкрепа, след като президентът Доналд Тръмп обяви, че Щатите излизат от Парижкото споразумение за климата. По този начин САЩ се оказаха изолирани от опитите на света за ограничаване на вредите върху околната среда.

От международната организация Climate Leadership Council представиха предложението, като подкрепящо екологията, растежа, пазара натруда, бизнеса конкурентоспособността и националната сигурност на страната.

Как точно трябва да заработи идеята?

Според плановете корпорациите ще бъдат таксувани за изхвърляните в атмосферата вредни емисии от дейността на мините, на сондажите за петрол и природен газ, както и за други подобни операции, извършвани в Щатите. Ставката ще започва от около 40 долара на тон въглероден диоксид, обяснява CNN Money.

След това събраните средства ще бъдат изплащани на американските граждани, независимо от нивото на доходите им. Сумите ще бъдат давани на месечни вноски чрез системата за социално осигуряване.

От своя страна корпорациите ще получават отстъпки, когато изнасят продукти в чужбина, за да гарантиран равнопоставени условия на конкуренция. Внасяните в Щатите стоки пък ще бъдат също облагани с данъка в зависимост от нивото на въглероден диоксид, което произвеждат пряко или е било използвано за създаването им.

Групата също посочва, че някои от настоящите регулации в областта на околната среда няма да са нужни, ако предлаганият налог бъде достатъчно висок.

Анализаторите обаче са скептични, че идеята ще бъде осъществена някога, тъй като е прекалено сложна за прилагане в условията на настоящата система в САЩ. Освен това е малко вероятно тя да срещне достатъчно подкрепа от властта.