Президентът на САЩ Барак Обама и държавният глава на Китай Си Цзинпин се обединиха в усилията да призоват 195 държави да работят по споразумение за глобалното затопляне като знак за решимостта на международната общност в лицето на тероризма, предаде Blооmbеrg.

Говорейки на световната конференция за борба с климатичните проблеми в Париж по-малко от три седмици след атаките, които убиха 130 души във френската столица, лидерите изразиха готовност да предприемат допълнителни стъпки за справяне с климатичните промени и да дадат финансова помощ на развиващите се страни, които работят по същата задача.

САЩ се присъедини към други 10 индустриални държави, които обещаха 248 млн. долара за проекти, свързани с климата в най-бедните държави в света. Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Швеция, Швейцария и Великобритания обявиха, че биха прехвърлили тази сума във фонд за най-малко развитите страни.

„Развитите страни трябва да спазят ангажиментите си и да успеят до 2020 г. да отделят 100 млрд. долара годишно за финансиране на проекти за борба с глобалното затопляне в бедните страни”, заяви Си Цзинпин, цитиран от Франс прес и БТА.

Американският президент Барак Обама добави, че приема отговорността, че е лидер на втория най-голям замърсител в света.