Реколтата от слънчоглед в Европейския съюз през тази година ще достигне 8,4 млн. тона – с 800 хил. тона над резултата от миналата година и с 200 хил. тона над средния показател за последните 5 години. Това  става ясно от последната оценка на германската компания за пазарни анализи и прогнози Oil World, цитирана от sinor.bg.

Най-значителното увеличение на производството на маслодайната култура се очаква в държавите от Източна Европа и по-конкретно в Румъния (до 1,98 млн. тона от 1,76 млн. тона през миналата година), България (до 1,83 млн. тона от 1,65 млн. тона) и в Унгария (до 1,66 млн. тона от 1,54 млн. тона).

Благоприятните метеорологични условия помагат за повишаването на добивите от слънчоглед в Испания, най-вече в централните и южните части на страната, докато на север прекомерните валежи забавиха приключването на полската работа. Засега анализаторите предвиждат реколтата от слънчоглед в Испания да достигне 820 хил. тона при прибрани през миналата година 690 хил. тона.

Лошото време  доведе до развитие на заболявания и до влошаване на качеството на маслодайната култура във Франция, а освен това посевите бяха нападнати и от вредители. Поради тези причини реколтата от слънчоглед в страната може да не нарасне толкова значително, колкото се прогнозираше по-рано – само до 1,3 млн. тона от 1,21 млн. тона през миналата година. 

Анализаторите на компанията отбелязват също, че въпреки забележимия ръст на общата реколта от слънчоглед в ЕС преработката му през селскостопанския сезон 2016-2017 г. няма да се увеличи в същата степен, тъй като големи количества от маслодайната култура ще бъдат насочени към износ, най-вече от Румъния и България.