Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" е получило лиценз за пристанищен оператор на терминал "Росенец".

Това каза след инспекция на преговорите по прекратяване на концесията на терминала министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

До няколко дни ще има споразумение за съвместно ползване на данъчния склад на пристанището от държавата и "Лукойл Нефтохфим Бургас". Това ще е временно, докато се изчистят всички процедури, уточни Гвоздейков.

Ще бъде извършен в рамките на три месеца анализ между "Лукойл Нефтохим Бургас", Гранична полиция, Митници и Службита за сигурност за сигурността на обекта.

Държавата не възнамерява да плаща обезщетения на нефтената рафинерия за вложението от нея средства за модернизацията на пристанищния терминал, каза министърът на транспорта и съобщенията. Според него, не се очакват сътресения с цените на горивата след влизане в сила на Закона за дерогацията.

"Няма да има сътресения с цените на горивата. Знаете, че цената на горивата се определя от борсовата цена на нефтения продукт, така че ние сме отворен пазар. Петролният пазар е отворен пазар и по никакъв начин цените на горивата в България не се влияят от това, което се случва в момента", смята Гвоздейков.