Лари Пейдж и Сергей Брин получиха подарък в размер на $2,3 милиарда по случай своето пенсиониране. Във вторник съоснователите на Google съобщиха, че напускат изпълнителните си позиции в Alphabet Inc., което добави по над $1 милиард за всеки към богатството им днес, след като акциите на компанията се покачиха с 1,9 процента.

Двамата притежават по около 6 процента от акциите на интернет гиганта и контролират Alphabet чрез по-големите привилегии при гласуване. Пейдж и Брин общо притежават активи за $126 милиарда, според Bloomberg.

Основателите на Google се отказаха от изпълнителната си власт

Основателите на Google се отказаха от изпълнителната си власт

Лари Пейдж и Сергей Брин остават в борда на Alphabet, а ежедневният пряк контрол отива при Сундар Пичай

Ръстът на пазарната капитализация показва, че инвеститорите са доволни от повишаването на Сундар Пичай до главен изпълнителен директор и на Alphabet. След вчера нито една от трите най-големи технологични компании в САЩ е управлявана от свой основател.

Както Тим Кук от Apple Inc. и Сатя Надела от Microsoft Corp., Пичай е дългогодишен служител, който успя да се изкачи по корпоративната стълба след 15 години в компанията.За Apple и Microsoft новото ръководство означаваше успех. Акциите на производителя на iPhone се покачиха с над 400% от август 2011 г., когато Кук пое поста главен изпълнителен директор, а тези на Microsoft поскъпнаха четирикратно под управлението на Надела.