Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин напуснаха изпълнителните си позиции в компанията-майка, предавайки контрола на ветеран от компанията, който ще трябва да се справи с нарастващите регулаторни заплахи пред гиганта по света, както и с растящо недоволство от страна на служителите, пише The Wall Street Journal.

Пейдж и Брин, които бяха съответно главен изпълнителен директор и президент на Alphabet Inc., съобщиха във вторник, че ще предадат контрола на Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google. Двамата продължават да контролират мнозинството от гласове.

Но ходът все пак циментира Пичай - роден в Индия имигрант и дългогодишен служител в Google - като един от най-мощните хора в Силициевата долина. Сега той ще трябва да наглежда не само търсачката, рекламата и други подобни, а и останалите проекти на Alphabet, които включват автономни автомобили и усилия за удължаване на човешкия живот.

47-годишният Пичай ще трябва да поеме и по-голяма роля в справянето с редица регулаторни и политически заплахи.

Пейдж и Брин основават Google, докато са студенти в Stanford University. Създадената през 1998 г. в гараж интернет търсачак се превърна в световен конгломерат, който контролира как по-голямата част от света работи с интернет.

Google се изправя пред редица заплахи. Конкуренти като Amazon.com започват да завземат част от рекламния пазар, а щатските и федерални регулатори в САЩ започват разследвания за антиконкурентно поведение. Разследване започна и в Европа.

Европа започва ново разследване срещу Google

Европа започва ново разследване срещу Google

Технологичният гигант остава под прицела на Брюксел, въпреки рекордните глоби

Акциите на Alphabet се оценяват на близо $900 милиарда, като покачиха цената си с 24 процента тази година, изоставайки от по-широкия технологичен пазар.

Alphabet бе създадена през 2015 г. като холдингова компания, която раздели масивния бизнес на Google от други проекти, които са в етап на разработка и за които не се очаква да носят пари в следващите години.

Пичай се присъедини към компанията през 2004 г. и на него се отдава огромния успех с популяризирането на браузъра Chrome и разширението на Android. През тази година той се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп, както и даде обяснения пред Конгреса - нещо, което самият Пейдж е отказал да направи.

Отношенията на Google с правителството е гореща тема за служителите, които организираха опозиция срещу опитите на компанията да разшири дейност в Китай (с цената на цензура в търсачката) и да работи с щатски правителствени агенции.

Google започва да предлага и банкови услуги

Google започва да предлага и банкови услуги

Поредният технологичен гигант, който навлиза в сферата. Засега само в САЩ