Правителството на Великобритания даде разрешение на китайският телеком гигант Huawei да участва в изграждането на мобилните мрежи от следващо поколение на Острова, въпреки предупреждението на старши министри, че компанията представлява риск за сигурността, предава BBC.

Вестник Daily Telegraph съобщава, че компанията ще помогне за изграждането на някои неосновни части от 5G мрежата. И няма да бъде допусната до най-важните части от мрежата. Идеята все пак притеснява сериозно министерствата на вътрешните работи, отбраната и на външните работи.

САЩ също отдавна изказват притесненията си и настояват съюзниците си от групата на "Петте очи" - Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия - да изключат Huawei от изграждането на 5G мрежите. Киберзаплахите ще бъдат сред един от основните въпроси, които някога тайната група ще обсъжда в Глазгоу.

Австралия вече заяви, че застава на позицията на Вашингтон и изрази притеснения от връзките на Huawei с китайското правителство. Компанията отричта обвиненията.

Полша се отказа да забранява Huawei, но ще наложи строги правила

Полша се отказа да забранява Huawei, но ще наложи строги правила

Цените на китайския оператор са твърде ниски