Малко вероятно е Полша да изключи цялото оборудване на Huawei от изграждането на мобилните мрежи от следващо поколение, заяви зам.-министър пред Reuters. Варшава се притеснява, че подобен ход ще оскъпи твърде много 5G мрежата.

През януари официални лица заявиха пред агенцията, че са готови да наложат пълна забрана на китайската компания - най-големият производител на оборудване за мобилна инфраструктура. Тогава бяха задържани служител на Huawei и бивш държавен служител по обвинения за шпионаж. Страната дори призова за обща забрана в ЕС и НАТО. Сега обаче властите са смекчили подхода.

Карол Оконски, зам.-министър по дигиталните въпроси, заяви, че Варшава ще повиши стандартите за сигурност и ще наложи определени ограничения за петото поколение мрежи. Окончателното решение ще бъде взето през следващите седмици.

Така Полша ще изравни позицията си с тази на Европейската комисия, която в края на миналия месец призова за по-строги правила и избягване на пълна забрана.

Европа не се поддаде на американския натиск срещу Huawei. Но опасността не е отминала

Европа не се поддаде на американския натиск срещу Huawei. Но опасността не е отминала

Вчера Европейската комисия представи своя план за действие. Ето какво следва от него

Телекомуникационната инфраструктура на Полша разчита значително на оборудване от Huawei, отчасти и заради по-ниските цени. Оконски заяви, че кабинетът води разговори с операторите за потенциална подмяна на част от оборудването, но заради твърде високата цена част от него ще остане. "Полша не може да финансира замяната на оборудването на Huawei", категоричен е Оконски.

Пълната забрана ще увеличи цените и ще забави въвеждането на новата технология, смятат и от Play - най-големият мобилен оператор на пазара.

САЩ, един от най-близките съюзници на Полша, в течение на месеци лобираше Варшава и други европейски правителства да забранят Huawei.

Huawei официално си постави целта да стане №1 в света

Huawei официално си постави целта да стане №1 в света

Honor пък трябва да заеме четвърта позиция