Министърът на вътрешните работи на Полша настоя Европейският съюз и НАТО да заемат обща позиция срещу Huawei, след като служител на китайската телекомуникационна компания бе задържан по обвинения за шпионаж.

Йоахим Бруджински иска държавите от двата съюза да излязат с обща позиция дали да забранят услугите на Huawei на техните пазари.

Проблемите на китайската телекомуникационна компания, за която се твърди, че е в топла връзка с правителството в Пекин, не спират да се увеличават. През декември бе задържан главния финансов директор по обвинение за нарушаване на американските санкции срещу Иран. Редица държави пък вече издадоха забрани за използване на телекомуникационно оборудване от Huawei заради страх от шпионаж.

Междувременно компанията уволни Уан Уей Дзин - служителят, арестуван в Полша. От Huawei пуснаха съобщение, в което твърдят, че действията, по които е обвинен, нямат общо с компанията.

Уан Уей Дзин е отговарял за продажбите продукти на компанията на клиенти от публичния сектор, уточни полският телевизионен канал TVPInfo. Бивш високопоставен служител на полската агенция за вътрешна сигурност, който е работил за мобилния оператор Orange Polska, също е задържан. Двамата ще останат в ареста три месеца.

Норвегия обмисля дали да изключи Huawei от изграждането на 5G мрежата си

Още една европейска страна се готви да отхвърли Huawei

Ако властите в Осло забранят китайската компания, телекомите Telenor и Telia ще трябва да се съобразят